eur:
395.61
usd:
366.63
bux:
65620.68
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ezt kell tudnunk a gyerekek jogairól

Ezt kell tudnunk a gyerekek jogairól

A gyerekekről gondolkodni csakis velük együtt érdemes, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány már a kezdetektől ezt teszi. A közös munka tapasztalatai alapján készült egy olyan plakát és leírás a, ami hétköznapi példákon keresztül mutatja be a 10-18 éveseknek, milyen jogaik vannak.

A gyermekjogok nem idealisztikus vagy elvont jogszabályok, hanem alapvető gyermeki szükségletek. Ezért fontos, hogy a gyerekek tudják, következménye van annak, ha ezek megsérülnek – olvasható a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány közleményében. Mint írják, a jogaik megismerésében és hatékonyabb érvényesítésében segíti őket a 2016. évi gyermekjogi jelentés fiataloknak szóló változata.

A gyerekbarát kiadványok a szülőknek, tanároknak is segítenek abban, hogy a másikat tisztelő, és magát megvédeni tudó gyerekeket neveljenek.

 „A gyermekjogok arra emlékeztetnek minket, hogy nem hatalmunk van a gyerekek felett, hanem felelősségünk. Nem elég védeni őket és gondoskodni róluk, segítenünk kell őket abban is, hogy részt vehessenek az őket érintő döntésekben” – mondta Németh Barbara, a Hintalovon Alapítvány gyermekrészvételi programjának vezetője.

Ezt kell tudnunk a gyerekek jogairól

Lányi Orsolya, a Hintalovon Alapítvány 19 éves Gyermekjogi Követe kiemelte, „feltételezzük, hogy egy felnőtt képes felelős döntést hozni a saját életéről, a családéról, vagy egy egész országéról. Ez nem elvárható, ha valakinek élete első 18 évében nem volt lehetősége részt venni a fontos döntésekben, kialakítania a saját véleményét és ehhez információt szerezni.” - olvasható a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány közleményében.

November 20-a 1959 óta a gyermekjogok világnapja, az ENSZ akkor fogadta el a Gyermekjogi nyilatkozatot, 1989-ben pedig a Gyermekjogi egyezményt, amelyet Magyarország 1990-ben írt alá. Az egyetemes gyermeknap  célja, hogy a figyelmet a gyermekek jólléte érdekében kifejtett küzdelemre irányítsa. A magyar Országgyűlés 1997-ben fogadta el a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt, amelybe mindazok a gyermeki jogok bekerültek, amelyeket az ENSZ Gyermekjogi egyezménye rögzít.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×