eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vásár és mentorházak a koraszülöttekért

Vásár és mentorházak a koraszülöttekért

Ma van a Koraszülöttek Világnapja. A Családszervezetek II. Adventi Jótékonysági Vására idén a koraszülött gyermekeket és családjaikat segítő Melletted a helyem Egyesületet támogatja. A Korábban Érkeztem Alapítvány uniós forrásból mentorházak és mentorhálózat kiépítésébe fog.

A tavalyihoz képest színesebb programkínálattal és nagyobb összefogással készülnek a Családszervezetek II. Adventi Jótékonysági Vására keretében – mondta az InfoRádiónak a december 3-i eseményről a szervező Fiatal Családosok Klubja elnöke, Király Nóra. A Millenáris Park D épületébe várják azokat, akik szeretnének kézzel készített karácsonyi ajándékokat vásárolni szeretteiknek, és ezzel egy jótékony célt támogatni. A vásárlás mellett egész napos szórakoztatóprogrammal várják a családokat.

Olyan szervezetet szerettek volna támogatni, mely hozzájuk hasonlóan családok segítésével foglalkoznak, így esett a választás a Melletted a helyem Egyesületre, akik a koraszülött kisbabákat és családjaikat segítik. 

A Fiatal Családosok Klubja kezdeményezésére a Honvédelmi Minisztérium 15 millió forintos ultrahangkészüléket vásárol a Honvédkórház koraszülött osztályának, ezzel segítve a csecsemők gyógyulását és megerősödését.

Monostori Dóra, a Korábban Érkeztem Alapítvány szakmai vezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy Magyarországon évek óta

8-9 százalék a koraszülöttek aránya.

Európai szinten ezzel a 4-5. helyen áll hazánk, az európai átlag 6,5 százalék körül mozog.

Az alapítvány a dél-alföldi régióban – Szegeden, Kecskeméten és Gyulán – hoz létre mentorházakat uniós forrásból. Ezekben úgynevezett direkt szolgáltatásokat nyújtanak a koraszülött gyermekeknek és szüleiknek. A program gerincét a mentorképzés jelenti: egy képzési rendszeren keresztül készítik fel a szülőket a felvetődő problémák megoldására és a szülés traumáinak feldolgozására. Abban reménykednek, hogy a tanfolyam után a szülők felajánlják segítségüket más családoknak. Azoknak a szülőknek is szeretnének továbbá támaszt nyújtani, akik elvesztették csecsemőjüket.

Mérhető, konkrét egészségügyi haszna van a szülők folyamatos jelenlétének a koraszülött osztályokon, az egészségügyi team őket a csapat részeként kezeli – mondta az InfoRádiónak Nádor Csaba, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának Szülészeti és Nőgyógyászati osztályvezetője.

Az idő előtt születések egyharmadánál az anyának van valamiféle krónikus betegség, például toxémia, cukorbetegség vagy magas vérnyomás. Az esetek másik harmada a család szociális helyzetének, alacsony társadalmi státuszának, a higiénia hiányának vagy elégtelenségének tudható be. Vannak továbbá olyan koraszülések, melyek oka ezidáig ismeretlen – magyarázta a neonatológus.

A koraszülöttek kezelésének lényege, hogy igyekezzenek olyan körülményeket teremteni, mintha a csecsemő még mindig az anyaméhben lenne. Ezért van inkubátorban, védik a fénytől, hangoktól, de fontos az érintés is. Az orvosok és ápolók főleg rossz érintéseket kapnak: vért vesznek, megvizsgálják, gyógyszert adnak; a szülőké érintéséhez azonban mindig kellemes élmény társul: simogatnak, gyengéden érnek a gyermekhez – hívta fel a figyelmet az osztályvezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×