eur:
394.33
usd:
369.52
bux:
65690.04
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Fellázadt több száz magyar utazási iroda

Fellázadt több száz magyar utazási iroda

A kiskereskedelem után a turizmusban is fellángolt az elégedetlenség a magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozások által működtetett utazásközvetítő irodák körében amiatt, hogy a piaci érdekeket képviselő ágazati szakszövetség irányítását a külföldi utazásszervező vállalkozások uralják, amelyeknek fő céljuk az agresszív terjeszkedés a hazai piacon. Az utazási irodák több mint százfős csoportja szerint a Green Holidays utazási iroda nyári csődje súlyos bizalmi válságot okozott a magyar utazóközönség körében - írja a Magyar Idők.

Hatoldalas levélben fordult a Magyar Utazási Irodák Szövetségéhez (MUISZ) a 105 tagot számláló Facebook Utazásközvetítők Érdekvédelmi Csoportja, amire a Turizmus.com hívta fel a figyelmet. A portálon közzétett levélben azt kifogásolják a hazai tulajdonú, utazásközvetítéssel foglalkozó irodák, hogy a patinás szakmai szövetségben nem megfelelő a magyar kis- és középvállalkozások érdekeinek képviselete, mert – mint írják – a MUISZ utazásközvetítő bizottságában túlnyomórészt külföldi cégek képviselői töltik be a vezető pozíciókat. Így például a bizottság elnöke az ország legnagyobb külföldi tulajdonú irodájának egyik vezetője, a további öt tag közül kettő nem közvetíti, hanem szervezi az utakat, vagyis más piaci réteg szempontjait tartja szem előtt, illetve egy tag egy külföldi pénzügyi befektetők által birtokolt lánc online utazási irodájaként működik.

"A külföldi tulajdonú cég elsődleges célja az agresszív terjeszkedés a magyar piacon, illetve a közvetítői irodák maga alá gyűrése a franchise rendszerén keresztül, amely ráadásul versenyjogi és felelősségi aggályokat is felvet. Könnyen belátható, hogy ilyen összetételben a bizottságban, így a MUISZ-ban nem érvényesíthetők a magyar tulajdonú utazásközvetítők érdekei. Holott a Magyarországon működő közel ezer utazásközvetítő vállalkozás az utazásszervezők árbevételének 60-80 százalékát generálja" – olvasható a legnagyobb közösségi oldalon verbuválódott érdekvédelmi csoport bejegyzésében. Ezért a MUISZ-nál decemberben, a soron következő közgyűlésen tisztújítást javasolnak.

A csoport felhívja a figyelmet: a több száz magyar utast külföldön „felejtő”, török érdekeltségű Green Holidays utazási iroda csődje nagyon súlyos bizalmi válságot okozott nemcsak az utazásközvetítőknek, hanem az utazásszervezőknek is a hazai közönség körében.

A megkeresésre ugyancsak írásban válaszolt a MUISZ elnöke. Erdei Bálint megtisztelőnek tartja, hogy a szövetségében tagságot és feladatot nem vállaló hazai utazási vállalkozások is figyelemmel kísérik és meghatározó tényezőnek tartják a Magyarországon működő utazási irodák által termelt éves összforgalom 83 százalékát képviselő szövetséget. Hangsúlyozza, a MUISZ elsődlegesen saját tagjainak az érdekvédelmi szervezete, mindamellett, hogy tisztában vannak azzal: működésük a szakma minden résztvevőjére hatással lehet. Az elnök a Facebookon jelentkező 105 magyar cég által felvetett egyéb konkrétumokra a levelében nem tért ki - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×