Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Brutálisan terjed egy súlyos betegség Magyarországon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A cukorbetegek száma Magyarországon bő egy évtized alatt a kétszeresére nőtt, mára eléri az egymillió főt. Ez jelenti a legnagyobb kiadást a hazai egészségbiztosításnak: évről évre több mint negyvenmilliárd forintot - írja a Magyar Idők.

A Nemzetközi Édesítőszer-szövetség a cukorbetegek világnapján arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők különösen veszélyeztetettek, és náluk súlyosabb szövődményekkel is járhat a betegség. Ennek oka, hogy a nők hajlamosabbak elhanyagolni a betegséggel kapcsolatos teendőket mindennapi feladataik mellett, ugyanakkor a kór az ő várható élettartamukat jelentősebb mértékben csökkenti, mint a férfiakét. A nők szerepe azért is fontos, mert gyakran az egész család étrendjét ők állítják össze.

Gyakori, hogy a betegség a várandósság idején alakul ki: hétből egy nő terhességi diabétesszel küzd, és az érintettek mintegy felénél alakul ki a későbbiekben a 2-es típusú cukorbetegség.

Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint ma már egyénre szabott étrenddel segítik szakembereik a cukorbetegeket, és az egyik legfontosabb szempont

az étkezés élményének megőrzése.

Kiemelte, azoknak a nőknek, akiknek van cukorbeteg családtagjuk, vagy ők maguk azok, fontos tisztában lenniük azzal, hogy tudatos és tervezett étrenddel a cukorbetegség tökéletesen kordában tartható.

A KSH adatai szerint míg 2003-ban tízezer magyar felnőttből 627 volt cukorbeteg, 2015-ben már 1243-an jártak orvosnál diabétesz miatt. A gyerekek közül szintén kétszer annyian küzdenek a kórral, mint tizennégy éve. A diabéteszesek száma világviszonylatban is rohamosan nő: jelenleg 415 millió embert érint, és évente ötmillióan halnak meg közülük, de a betegek száma 2040-re eléri a 642 milliót - írja a Magyar Idők.