Látók lesznek a látássérültek szemei itthon is

Infostart
2017. november 14. 14:34
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 470 millió forintos állami támogatásból indíthatja be a Távszem programját. A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár azt mondta, a kormány elkötelezett abban, hogy a fogyatékossággal élők számára megkönnyítse a társadalmi integrációt.

A múlt héten lezárult az infokommunikációs akadálymentesítésre kiírt pályázat, melynek címzettjei az Országos Fogyatékosságügyi Tanács tagjai voltak  – tájékoztatta az InfoRádiót Czibere Károly. Az országos érdekvédelmi szervezetek lehetőséget kaptak arra, hogy kidolgozzanak egy infokommunikációs akadálymentesítést célzó programot, mely a saját célcsoportjukat segítheti.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 470 millió forintot nyert a pályázaton, így a következő hetekben megkezdi a Távszem nevű alkalmazás fejlesztését. A szoftver lehetővé teszi, hogy a látássérült felhasználó – mobiltelefonjának vagy táblagépének kameraképét megosztva a egy látó emberrel – segítséget kaphat például egy felirat vagy címke elolvasásában. Ennek érdekében létrehoznak egy – a nap 24 órájában – diszpécsereket foglalkoztató központot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Alkalmazás segítheti a látássérülteket
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást