eur:
394.7
usd:
370.19
bux:
65162.43
2024. április 19. péntek Emma
Riasztó adatok a magyar egészségügyről

Riasztó adatok a magyar egészségügyről

Magyarország az OECD-országok átlagának nagyjából a felét költi az emberek egészségére. A születéskor itthon várható 76 éves élettartam öt évvel kevesebb az átlagnál, és több területen a legrosszabbak között - derül ki az OECD legfrissebb egészségügyi jelentéséből.

A legtöbb OECD-országban javul az egészségügyi ellátás színvonala és hozzáférhetősége, de az egészségügyi kiadások mára kiteszik az országok GDP-jének átlagosan 9 százalékát. A lakosság egyre tovább él, ezzel együtt a mentális és a krónikus betegségek terhei is folyamatosan emelkednek – derül ki a Health at a Glance 2017 című jelentésből, amelyet a napi.hu szemlézett.

A születéskor várható élettartam 1970 óta több mint 10 évvel nőtt, egy OECD lakos ma átlagosan 80,6 évnyi életre számíthat. A legjobb a helyzet Japánban, Spanyolországban és Svájcban, ahol a születéskor várható élettartam 83-84 év. A 44-es listán 35. helyen Magyarország áll 76 évvel. Magyarország a várható élettartam hosszában Mexikót, Brazíliát, Lettországot, Litvániát, Kolumbiát, Oroszországot, Indonéziát, Indiát és Dél-Afrikát előzi meg.

A nők átlagosan öt évvel hosszabb élettel számolhatnak, mint a férfiak, a felsőfokú végzettségűek és az iskoláikat alapszinten befejezők születéskor várható élettartama közötti átlagos különbség 6 év.

Az OECD-államokban a halálozások több mint harmada iszkémiás szívbetegségre, stroke-ra, vagy valamilyen keringési betegségre vezethető vissza, minden negyedik halálesetet daganatos betegség okoz. A keringési betegségek halálozási rátája visszaesett, ezen beül az iszkémiás szívbetegségek miatti halálozás átlagosan a felére csökkent 1990 óta. A rákhalálozás 18 százalékkal mérséklődött. Magyarországon ugyanakkor a halálozási ráta az OECD-országok átlagos, 52 százalékos csökkenésével szemben 13 százalékkal mérséklődött.

Az OECD-országok átlagosan, vásárlóerő paritáson számolva 4 ezer dollárt költenek lakosaik egészségére évente,

a hazai kiadás 2100 dollár.

Az USA-ban fejenként 10 ezer dollárt költenek egészségügyre. A GDP-arányos átlagkiadás 9 százalék, míg Magyarországon a GDP 7,6 százalékát költik a területre.

Néhány fontosabb adat:

  • Mellrákhalálozásban a magyar adat a harmadik legrosszabb. Míg a százezer lakosra jutó OECD-átlag 24,9 haláleset, Magyarországon 31,5 a halálesetek száma.
  • Vastag- és végbélrák-halálozásban az első helyen áll Magyarország, a százezer lakosra jutó 23,9 halálesetet jelentő OECD-s átlaggal szembeni 43,9 halálesettel.
  • Magyarország a legtöbbet füstölő országok között van felnőtt lakosság 26 százalékának dohányzásával.
  • Az átlagos OECD-lakos évi 9 liter tömény alkoholt fogyaszt. A magyar áltag meghaladja ezt, megközelíti a lakosonkénti évi 11 litert.
  • A magyar népesség 30 százaléka elhízott. Az élbolyban Mexikó, Új-Zéland és az Egyesült Államok szerepel még.

Jó hír viszont, hogy a gyerekkori leukémiás halálozásban a 100 ezer gyerekre jutó 0,4 -es magyar adat még az OECD 0,6 -es átlagától is lemarad,

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×