eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Megakadt az ellenzéki választási javaslat

Megakadt az ellenzéki választási javaslat

Nem szavazta meg az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága a Közös Ország Mozgalom – 8 ellenzéki párt által is támogatott – választási törvényjavaslatának tárgysorozatba vételét. Az MSZP szerint a Fidesznek nincs bátorsága az arányos választási rendszerhez, a kormánypártok viszont nem látják indokoltnak a módosítást.

Nem fogja tárgyalni plenáris ülésén az Országgyűlés a Közös Ország Mozgalom által kidolgozott választási törvénymódosítást, mivel a Ház igazságügyi bizottsága tárgysorozatba vételét sem szavazta meg legutóbbi ülésén. A 8 ellenzéki párt által is támogatott, már csak a bejutási küszöb csökkentése miatt is a kis pártoknak kedvező elképzelés leszavazása után a javaslat egyik benyújtója, a szocialista Tóth Bertalan úgy értékelte a történteket, hogy a Fidesznek nincs bátorsága ahhoz, hogy egy arányos választási rendszerben mérettesse meg magát 2018-ban.

"Ez a javaslatcsomag egy igazságos, átlátható és arányos választási rendszert vázolt volna fel,

amelyben a választói akarat megjelent volna a megválasztott képviselői mandátum-arányokban a parlamentben, így erősítve az Országgyűlés legitimitását és azoknak a törvényeknek a támogatását, amelyet egy következő Országgyűlés meghoz majd".

Az LMP-s Hadházy Ákos, a javaslat egy másik benyújtója úgy vélte, hogy ez lett volna az utolsó esély rá, hogy tisztességes választásokra lehessen jövőre számítani.

"Ugyanis ez az a különleges állapot, amikor

már hónapokkal hamarabb meg lehet mondani, hogy azt a választást elcsalták,

többek közt azért, mert sok száz ezer külföldön dolgozó magyar embert kizárnak a levélben szavazás lehetőségei közül".

Apáti István, a Jobbik képviselője aláhúzta, hogy ugyan nem mindennel értettek egyet az előterjesztésből, ám támogatták, hogy tárgyalhasson róla az Országgyűlés.

"Bőven vannak olyan neuralgikus pontok a jelenlegi választási rendszerben, amelyet át kellene alakítani, hiszen teljesen egyoldalúan a Fideszt vagy éppen a mindenkori legerősebb pártot támogatja, és

nem csak, hogy támogatja, hanem ez egyenesen az igazságtalan és az aránytalan mértéket is túlfeszíti".

Répássy Róbert, a Fidesz részéről azonban úgy látta, hogy a választási törvény módosítására tett kísérlet csupán egy színjáték.

"Ugyanis a választások előtt fél évvel teljesen megváltoztatni a választási rendszert, ezt ők sem gondolhatják komolyan. Ők egy gyökeresen más választási rendszert akarnak kialakítani, tehát

inkább arról szól a javaslatuk, hogy hogyan magyarázzák előre a várható vereségüket azzal, hogy kétségbe vonják a jelenlegi választási rendszer legitimitását".

Azt az ellenzéki érvet, hogy a jelenlegi választási törvény szerint egy Budapestről és egy Kolozsvárról származó magyar állampolgár másképp szavazhat Londonban, Répássy Róbert félremagyarázásnak nevezte, mert – mint mondta – a különbségtételt a magyarországi bejelentett lakóhely jelenti ebben az esetben, tehát ha a Magyarországról származó állampolgárok bejelentik külföldi lakóhelyüket, ugyanúgy szavazhatnak, mint a határon túli magyarok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×