eur:
393.48
usd:
364.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kiszabadult a nigériai kalózok által októberben elrabolt magyar állampolgár - a nap hírei

Az MSZP elnöke szerint komoly politikai válság érezhető az országban. A Jobbik szerint európai összehasonlításban Magyarországon a legrosszabb az egészségügy helyzete.

Kiszabadult és Budapestre érkezett a nigériai kalózok által elrabolt magyar állampolgár - közölte a Terrorelhárítási Központ. A férfit a TEK munkatársai hozták haza. A tájékoztatás szerint a központ a nemzetközi partnerekkel, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával az elmúlt hetekben azon dolgozott, hogy a magyar állampolgár társaival együtt épségben hazajuthasson. Korábbi sajtóhírek szerint október 21-én kalózok támadtak meg egy német konténerhajót, és hat embert magukkal hurcoltak Nigériába.

Elindul az első magyar gyártású egészségügyi szűrőbusz. A főváros 3. kerületében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mutatta be a járművet. Hangsúlyozták: az összesen 20 jármű hozzájárul az egészségtudatosság erősítéséhez, mert sokak számára teszi könnyen és gyorsan elérhetővé a szűrővizsgálatokat.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségét méltatta a szervezet megalapításának 110. évfordulója alakalmából a köztársasági elnök. Áder János az ünnepségen azt mondta: a szövetség tevékenységének köszönhetően egyre több akadályt sikerült leküzdeniük az érintetteknek.

A Jobbik szerint európai összehasonlításban Magyarországon a legrosszabb az egészségügy helyzete. Lukács László György frakcióvezető-helyettes az OECD legfrissebb felmérése alapján azt mondta: százezer emberre Magyarországon 261 rákos megbetegedés jut, ami a legrosszabb a vizsgált országok között. Emellett az infarktust elszenvedő 45 év felettiek a megbetegedést követő 30 napon belül Magyarországon négyszer annyian halnak meg, mint nyugaton.

Az MSZP elnöke szerint bár az országban látszólag jó felé haladnak dolgok, mégis komoly politikai válság érezhető. Molnár Gyula kijelentette: az oktatás és az egészségügy rendkívül rossz állapotban van és hét év alatt hárommillióról négymillióra nőtt azok száma, akik a létminimum vagy a megélhetési minimum környékén élnek. A szocialista pártelnök szólt arról is, hogy a Demokratikus Koalícióval kötött megállapodás szerint koordinált indulás esetén 60-40 százalékban osztják el az egyéni képviselőjelölti helyeket.

A Lehet Más a Politika szerint a kormányzás hetedik évében eljött az ideje a nyugati nyitásnak a külpolitikában. Ungár Péter, az ellenzéki párt politikusa azt mondta: a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviselői eddig hetvenhétszer jártak volt kommunista, keleti államokban, de közérdekű adatigénylésekből kiderült, hogy az ott kötött megállapodásokból semmilyen haszna nem származott a magyar embereknek. Az LMP-s politikus úgy vélte: inkább azokkal az országokkal kellene szorosabbra venni a kapcsolatokat, amelyekkel Magyarország élő gazdasági és katonai együttműködést folytat.

Kiemelt figyelmet fordít a rendőrség az ünnepi időszakban a forgalmas helyszínekre. A hatóság tájékoztatása szerint a zsebtolvajok miatt fokozott lesz a rendőri jelenlét az alkalmi kirakodóvásárokon, a piacokon, benzinkutakon, pályaudvarokon, a bankok környékén, valamint a nagy tömegeket vonzó helyszíneken.

Barcelona központjában több tízezren követelték a bebörtönzött katalán vezetők szabadon bocsátását. Vizsgálati fogságban van a feloszlatott katalán kormány nyolc tagja, akikről a spanyol hatóságok megpróbálják kideríteni, milyen szerepet játszottak az alkotmány megsértésében azzal, hogy októberben kinyilvánították az országrész függetlenségét.

Az olasz kormányfő szerint Európában egyedül országa folytat megfelelő migrációs politikát. Paolo Gentiloni kijelentette: Itália nem emelt falakat és nem zárta le határait, ehelyett azon dolgozik, hogy megmentse a migránsokat a bűnszervezetektől és embercsempészektől. Az olasz miniszterelnök úgy véli, hogy Afrikában továbbra is bizonytalan a helyzet, és a klímaváltozás újabb migrációs hullámot indíthat el.

Oroszország kész új fejezetet nyitni az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatában, és baráti viszonyt ápolni vele – jelentette ki az orosz elnök. Vlagyimir Putyin hangsúlyozta: rendezni kell Washingtonnal a biztonságot érintő régi problémákat, és újra kell indítani a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat. Az orosz és az amerikai elnök az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés tagországainak vietnami csúcstalálkozóján párperces megbeszélést folytatott egymással.

Nagyszabású hadgyakorlatot kezdett az amerikai és a dél-koreai haditengerészet a Csendes-óceánon, a Koreai-félsziget közelében. A négynapos műveletben most első alkalommal vesz részt három amerikai repülőgép-hordozó. A manővereket erődemonstrációnak szánják Észak-Korea elrettentésére.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×