eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Arcok 1956-ból - Somlay István

Arcok 1956-ból - Somlay István

Az InfoRádió – együttműködésben a Nemzeti Emlékezet Bizottságával – október 26-tól, 56 napon keresztül egy-egy portréval tiszteleg a hősök és mártírok emléke előtt. Most Somlay Istvánt mutatjuk be.

Életpálya

„A nyomozás során tett vallomásomat, amely a géppisztolyra vonatkozik, visszavonom. (...) azért mondtam, mert a nyomozó, aki engem bevitt, azt mondta, hogy mondjam csak én nyugodtan, hogy van-e fegyverem, mert neki csak a fegyver kell, és utána rögtön szabadon engednek. Ezután még megfenyegetett, hogy amennyiben nem mondom meg, börtönbe leszek zárva. (...) Most jöttem rá, hogy itt nem babra megy a játék, amikor engem itten gyilkossággal és fegyverrejtegetéssel vádolnak, amikor nem is volt fegyverem.” A mindössze 21 évesen kivégzett Somlay István kétségbeesett szavai a kádári megtorló gépezet működésére is rávilágítanak. Arra a jogszolgáltatásra, amely másodfokon akasztófára küldött egy embert, aki egy hónappal korábban első fokon csak hatévi börtönt kapott.

Somlay István (1936–1957)

lakatos,

(Köztársaság tér)

Az 1936-ban született Somlay István egyszerű munkás fiatalember volt. Lakatosként dolgozott Újpesten a Prés- és Szerszámgyárban. Az Újpesti Dózsa ökölvívó szakosztályának sportolójaként szép sikereket ért el, egyebek mellett Budapest ifjúsági bajnoka volt. Műkedvelő szinten festett, a DISZ-ben is kulturális ügyekkel foglalkozott.

A forradalom kitörésekor éppen fizetés nélküli szabadságát töltötte, amely alatt a Szabadsághegyi Szanatóriumban végzett kisegítő munkát. Innen tartott haza október 23-án, amikor – meglátva a tömeget – csatlakozott a Szabad Nép székháza előtti tüntetéshez. A Magyar Önkéntes Honvédelmi Szövetség helyiségéből szerzett puskával részt vett a Rádió ostromában. Október 26-tól a Víg utcai rendőrkapitányság forradalmárok által irányított épületében teljesített szolgálatot, egészen a november 4-i szovjet támadásig. A vád szerint a Köztársaság téri pártház ostromakor is jelen volt, fegyvertelenül. November 4-én részt vett a harcokban, barikádot épített a Rákóczi téri vásárcsarnok előtt. A szovjet tankok megjelenésekor társaival együtt visszavonult a Víg utcába. A csoport hamarosan szétszéledt, Somlay pedig – a bíróság által elfogadott tényállás szerint – elrejtette a géppisztolyát. A forradalom leverését követően megpróbált Ausztriába szökni, de a határ előtt száz méterrel elfogták.

Az eljárást „ellenforradalmi terrorcselekményekben” való részvétel miatt indították meg ellene. A fegyverrejtegetést ezután vallotta be, a nyomozók pedig a társasház liftaknájában találtak is egy géppisztolyt, amelyről Somlay a tárgyalás során már azt állította, hogy nem az övé, csak tudomása volt arról, hogy valaki oda rejtette. Az 1957. március 25–26-án tartott gyorsított tárgyaláson a Fővárosi Bíróság Tutsek Gusztáv vezette tanácsa fegyver- és lőszerrejtegetés vádjával hat év börtönbüntetésre ítélte. Másodfokon cselekményét már a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló mozgalomban való tevékeny részvételre és tiltott határátlépésre változtatták, és a Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa a Molnár László elnökletével 1957. április 25-én megtartott ülésén halálra ítélte. Személyét fokozottan veszélyesnek ítélték a társadalomra, hiszen – az indoklás szerint – míg „a Szovjetunió fegyveresen lép fel az ellenforradalom ellen, saját katonáit áldozza a Magyar Népköztársaság és a béke megmentése érdekében, Somlai az ellenforradalom oldalán kíván harcolni.” Somlay Istvánt 1957. április 27-én kivégezték.

Forrás, felhasznált szakirodalom:

Somlay István pere. BFL XXV. 4. a 1001/57

1956 Kézikönyve III. Megtorlás és emlékezés. A kézikönyv főszerkesztője Hegedűs B. András, a kötetet szerkesztette Kende Péter. 1956-os Intézet. Budapest, 1996.

Eörsi László: 1956 mártírjai. 225 kivégzett felkelő. Budapest a forradalom napjaiban. Szentpétery Tibor fotóival. Rubicon-Ház, Budapest, 2006.

Eörsi László: Corvinisták. A VIII. kerület fegyveres csoportjai. 1956-os Intézet. Budapest, 2001.

Eörsi László: Köztársaság tér, 1956. 1956-os Intézet. Budapest, 2006.

Tulipán Éva: Ostrom 1956-ban. A Köztársaság tér emlékezete. Jaffa Kiadó. Budapest, 2014.

Tutsek Gusztáv pályája

Molnár László pályája

A Népszabadság hírei a kivégzése napján

1957.04.27., szombat

Kéthly Anna beismerése

„Kéthly Anna megint nyilatkozott és hajbókolt a >Szabad Európa< urai előtt: (...) Kijelentette, hogy >a magyar nép kimagasló szolgálatokat teljesített a „szabad világnak.< (...) Kéthly csak abban csal, hogy az ellenforradalmárokkal azonosítja >a népet.< (...) „

Ünnepi készülődés Budapesten, Debrecenben és Szegeden

Zászló díszben a Főváros

(...) „A budapesti dolgozók május 1-én nagygyűlést tartanak, amelyen teljes egységben tesznek hitet együttérzésükről és ragaszkodásukról a Magyar Szocialista Munkáspárt, valamint a forradalmi munkás-paraszt kormány iránt. (...) ”

Antonio Gramsci halálának 20. évfordulójára

„Húsz esztendeje ezen a napon halt meg 10 éves börtön és mérhetetlen szenvedések után Antonio Gramsci, a lánglelkű forradalmár, az Olasz Kommunista Párt megalapítója, akit méltán tiszteltek meg >a század legnagyobb olasz személyiségének< büszke címével.. (...)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×