eur:
393.76
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Így rendelkezik a magyar jog a szexuális zaklatásról

Így rendelkezik a magyar jog a szexuális zaklatásról

Öt év alatt elévülnek a szexuális kényszerítéssel kapcsolatos ügyek a Büntető Törvénykönyv rendelkezése szerint, kiskorú sérelmére elkövetett esetben ez maximum tíz év lehet – összegezte a vonatkozó jogszabályokat az InfoRádiónak Zamecsnik Péter ügyvéd.

A szexuális zaklatás kifejezést a Büntető Törvénykönyv nem ismeri – hangsúlyozta az ügyvéd. A helyes terminológia szerint szexuális kényszerítést követ el az, aki mást szexuális cselekményre vagy annak eltűrésére kényszerít. Ennek különböző büntetési tételei vannak. Ezekben a tényállásokban közösülésről nincs szó, hiszen azt szexuális erőszaknak hívja a magyar jog.

Az effajta bűncselekmény ritkán és nehezen bizonyítható, mivel általában az elkövető és a sértett egyaránt hallgat az esemény megtörténtéről. Ha a zaklatásnak vannak egészségügyi jelei, és arról rögtön orvosi látlelet is készül, illetve a vizsgálat során az elszenvedő elmondja mi történt vele, ekkor lehetséges a bizonyítás. Az is megkönnyítheti az eljárás sikerét, ha a cselekménynek tanúja van, esetleg a sértett panaszkodik – például egy kollégának, családtagnak – az esetről.

Főszabály szerint 5 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti a törvény a bűncselekményt. Azonban a két minősítő körülmény fennállásának 2-8 évig terjedő szabadságvesztés a következménye. Ilyen esetek, ha a sértett nem töltötte be a 18. életévét, illetve ha hozzátartozó, nevelő, felügyelő, gondozó, gyógykezelő követi el a tettet. Ide tartozik még, ha hatalmi pozíció kihasználásával történik meg az eset. Tizennegyedik életévét be nem töltött sértett esetén 5-10 évig terjed a szabadságvesztés. Az elévülés a büntetési keret felső határa, tehát minimum öt év. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×