eur:
392.87
usd:
366.68
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Megszólalt az ombudsman a bulinegyed ügyében

Megszólalt az ombudsman a bulinegyed ügyében

Alapjogi visszásság gyanúját veti fel, hogy nincs korlátozva a nyitva tartás.

A Belső-Erzsébetvárosban lakók évek óta harcolnak a bulinegyed több száz vendéglátóhelyével, a hajnali nyitva tartásból eredő konfliktusokat azonban eddig nem sikerült megoldania az önkormányzatnak. Több helyi lakos beadvánnyal fordult az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, elsősorban az erzsébetvárosi képviselő-testületnek az üzletek éjszakai nyitva tartásáról szóló rendelete miatt.

Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes azt válaszolta, hogy az elmúlt években hozzájuk beérkező panaszokkal kapcsolatban megállapították, a jegyző teljesítette a kötelezettségét, de elismerte, hogy egy olyan területen, ahol ennyi szórakozóhely üzemel, képtelenség hatóságilag szabályozni a működést.

"Ám jogosan merül fel a kérdés, hogy elegendő-e a jogszabályszerű hatósági fellépés, ha annak ellenére sem változik érdemben a panaszok alapját képező állapot. A vizsgálatok alapján is egyértelműnek látszik, hogy a belső-erzsébetvárosi szórakozóhelyek oly nagy számban működnek, hogy a jegyző hatósági jogkörei adta lehetőségek, azaz pusztán az utólagos szankcionálás nem hoz kellő eredményt" - írja Bándi Gyula, és szerinte felveti az alapjogi visszásság gyanúját, hogy a kerületnek épp azon részében nincs korlátozva az éjszakai nyitva tartás, amelyben szinte egymást érik a vendéglátó üzletek.

A helyi lakók érdekvédő szervezete, az Élhető Erzsébetváros csoport, amely még várja a gyermekek jogaiért síkra szálló szülők beadványára adott válaszokat is, most az ombudsmani állásfoglalás alapján azt követeli, hogy az önkormányzat biztosítson egyenlő jogokat az őket megválasztó állampolgároknak, és ne várjon a tervezett népszavazásra.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×