eur:
394.45
usd:
369.62
bux:
65196.65
2024. április 19. péntek Emma
Medgyessy Péter Szél Bernadett mellé állt

Medgyessy Péter Szél Bernadett mellé állt

A Fidesz várhatóan megnyeri a választásokat, Orbán Viktornak pedig Szél Bernadett lehet a méltó kihívója - a többi között ezt mondta Medgyessy Péter volt miniszterelnök az Indexnek. A korábbi kormányfő szerint a kabinet leváltását csak az idő oldja meg, nem az ellenzék.

Medgyessy Péter volt miniszterelnök szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Orbán Viktor és a Fidesz megnyeri a választásokat, a kérdés csak a kormánypártok többsége, a kétharmad azonban nem valószínű. Az egykori kormányfő erről az Indexnek adott interjúban beszélt.

Medgyessy Péter kiemelte, hogy a jelenlegi miniszterelnök támogatottságát az erősíti, hogy sok mindenre ráérez abból, ami a világban zajlik. Ilyen a többi között a migrációs válság, amely bizonytalanságot kelt az emberekben, ha megemészthetetlen tömegben jelentkezik.

A volt miniszterelnök arról is beszélt, hogy a szocialista Hiller Istvánhoz hasonlóan ő sem szereti a menekültválság miatt felépített határ menti kerítést, de nem tud jobb megoldást. Szerinte azonban több empátiával kellett volna bánni azokkal, akik menekülni kényszerültek a saját hazájukból.

Medgyessy Péter úgy látja, az ellenzék nem nyújt valódi alternatívát, a középszer a jellemző a szocialista párt jelenlegi vezetőire. Ugyanakkor egy korszerű baloldalra – ami most nem az MSZP – nagy szükség van, olyanra, amely nyitott a világra, kirekesztésmentes, érzékeny az emberek egymás iránti felelősségvállalására – hangsúlyozta Medgyessy Péter

A korábbi kormányfő szerint egyetlen politikus lehet riválisa Orbán Viktornak, Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje, akit Medgyessy Péter nyitott, megnyerő személyiségnek tart. Szél Bernadett új légkört tud hozni a politikába, és Magyarországra nagyon ráférne egy női vezető, mivel a nemek egyenlősége, a nők egyenjogúsága, a zaklatások elleni fellépés hitelesebb egy nő szájából – tette hozzá.

 Medgyessy Péter szerint továbbra is reális az az elképzelés, amely szerint az Orbán-kormány csak akkor váltható le, ha összefog MSZP, a DK és a Jobbik. Ha az ellenzék le akarja váltani a kormányt, akkor az matematikailag csak a Jobbikkal lehetséges.

A volt miniszterelnök úgy érzi, Orbán Viktorra még egy ciklus vár, az utána következő éveket azonban nehéz megjósolni, mert új generációk nőnek fel, akiknek más a gondolkodása, nyelvezete, megközelítésmódja. Az idő fogja a kormány leváltását megoldani, nem az ellenzék – tette hozzá Medgyessy Péter. 

Időközben az MSZP reagált Medgyessy Péter szavaira. A szocialista párt közleményében kiemelte, hogy a Jobbik egy tolvaj milliárdos pártja, a Fidesz pedig a tolvaj milliárdosok pártja, ezért egyikre sem szabad szavazni. Hozzátették: az nem kormányváltás, hogy a tolvaj milliárdosok szélsőjobboldali pártja helyett egy tolvaj milliárdos szélsőjobboldali pártja kerüljön hatalomra.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője azt mondta, Medgyessy Péter ismét megrugdosta az MSZP-t, amit nem tart helyesnek. Hozzátette, a DK-hoz a volt miniszterelnöknek nincs köze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×