eur:
393.61
usd:
364.78
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szigorítana a Fidesz

Szigorítana a Fidesz

A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását kezdeményezi a fideszes Selmeczi Gabriella, hogy szigorúbban lehessen büntetni a 12 évnél fiatalabb gyermekek sérelmére elkövetett szexuális erőszakot.

A parlamentnek kedden benyújtott - és a honlapon elérhető - indítvány lényege, hogy a 12 év alattiak sérelmére elkövetett szexuális cselekményeket - ha az elkövető a sértett hozzátartozója vagy a sértett a nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése vagy egyéb módon a hatalma, befolyása alatt áll -

5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntesse a Btk., függetlenül attól, hogy a cselekményt kényszerítéssel vagy a sértett beleegyezésével követték el.

Selmeczi Gabriella javaslata indoklásában azt írta: a Fidesz-KDNP elfogadhatatlannak tartja a gyermekek sérelmére elkövetett bántalmazásokat.

A gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények morális és erkölcsi értelemben is a legsúlyosabbak - közölte, hozzátéve, hogy ezek közül is kiemelten kell büntetni azokat a cselekményeket, amikor az a tettes, akinek gondoskodnia kellene a gyermekről. "Az ilyen elkövetőkkel szemben, akik visszaélnek egy gyermek bizalmával, kizárólag a legszigorúbb fellépésnek lehet helye" - írta a Fidesz politikusa.

A Btk. 12 év alatti gyermek sérelmére elkövetett szexuális cselekmény esetén - ha az elkövető a sértett hozzátartozója vagy a sértett a nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése alatt áll - a szankcióban különbséget tesz aszerint, hogy a cselekményt kényszerítéssel vagy a sértett beleegyezésével követték el. Az előbbi esetben a büntetés 5-től 15 évig, beleegyezés esetén 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés.

A Kúria tavaly novemberi jogegységi határozata szerint azonban attól függetlenül, hogy kényszerítéssel vagy a sértett beleegyezésével követte el a cselekményt a vádlott, 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az Alkotmánybíróság (Ab) ugyanakkor idén júliusban - október 31-ei hatállyal - megsemmisítette ezt a kúriai jogegységi határozatot, mert álláspontja szerint az nem értelmezte, hanem módosította a Btk.-t. A megsemmisítés időpontjáig a bíróságoknak alkalmazniuk kellett a jogegységi határozatot.

Selmeczi Gabriella indoklásában utalt erre a jogi helyzetre, hangsúlyozva: a most javasolt módosítással a jogegységi határozatban kifejtett jogalkalmazói szempontoknak, valamint a Fidesz-KDNP gyermekek védelmében folytatott politikájának is megfelel majd a törvény szövege.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×