Óriási változások Budapesten - erre készüljön

InfoRádió
2017. november 6. 06:01
A közösségi közlekedés és az autós forgalom számára is komoly változásokat okozott a 3-as metró felújítása. A pótlóbuszokra csak az utasok hatvan százaléka fér fel, ezért a Budapesti Közlekedési Központ alternatív lehetőségeket javasol. Szabó Gergő összefoglalója.

A munkálatok jelentős része hétfőn kezdődik, de a 3-as metró közlekedése már szombat óta jelentősen megváltozott az észak-déli vonal rekonstrukciója miatt. Szombaton lépett életbe az új rendszer, amely szerint a szerelvények munkanapokon este fél 9-ig csak Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekednek, az esti órákban, valamint szombaton és vasárnap egész nap a metró helyett a teljes vonalon pótlóbuszok járnak.

Az Újpest-Központ és a Lehel tér között elsősorban a metrópótló buszok viszik az utasokat. Újpest felől a Lehel térig lehet utazni a 12M és 14M jelzésű villamosokkal. A BKK ezek mellett a 3-as metró egyes állomásait érintő, de a szokásosnál is zsúfoltabb Váci utat elkerülő buszjáratok igénybevételét ajánlja az utasoknak. A közlekedési cég hangsúlyozta, hogy több intézkedés is a kényelmetlenségek mérsékelését szolgálja, ennek ellenére biztosan növekszik a menetidő.

Az északi szakasz pótlásában 59 darab alacsonypadlós, csuklós autóbusz vesz részt, de az esti és a hétvégi teljes vonalas pótlásban érintett pótlóbuszok száma elérheti a 80-at is.

Csúcsidőben 45 másodpercenként indulnak a pótlóbuszok,

emellett metrópótló villamosok indulnak, továbbá bővül a lezárt vonalszakaszt elkerülő alternatív eljutási lehetőségek kínálata közvetlenül a belváros vagy a többi metróvonal felé.

  • A 12-es helyett hétköznap 12M jelzéssel a Lehel térig meghosszabbítva, háromkocsis szerelvényekkel közlekednek a villamosok,
  • a 14-es járat pedig 14M jelzéssel sűrűbben és hétvégén is nagyobb befogadóképességű szerelvényekkel jár. A két járat csúcsidőben 3-4 percenként közlekedik majd.
  • Gyakrabban indítják a Keleti pályaudvarig közlekedő - az 1-es, a 2-es és a 4-es metróra is közvetlen átszállási lehetőséget nyújtó - 20E és a 30-as járatcsalád tagjait is.
  • Az Óbuda felől a belvárosba utazók számára a 34-es és a 106-os busz vonalát a Lehel térig meghosszabbították.
  • Rákospalota és Újpalota felől sűrűbben jár az 5-ös és a 7E busz, illetve
  • ajánlott a 1-es metró Mexikói úti végállomásáig közlekedő 25-ös és a 225-ös járat használata is.

Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte, hogy megoldott lesz a metrópótlás, de így is az eddigi utasok legfeljebb 60-70 százalékát tudják a buszok elszállítani.

A metró, a pótlóbusz vagy a metrópótló villamos közötti átszállás esetén az utasoknak nem kell új jegyet érvényesíteni. A metrópótló buszok zavartalan közlekedése érdekében azokon nem lehet majd a járművezetőnél jegyet vásárolni, de minden érintett állomáson lesz jegy- és bérletkiadó automata vagy ideiglenes pénztár.

A metró rekonstrukciója miatt a felszínen is jelentős változások lesznek. A pótlóbuszok haladása miatt az Árpád úton szakaszosan, a Váci út érintett szakaszán pedig végig buszsávokat jelölnek ki mindkét irányban, az autósok zsúfoltabb utakra számíthatnak.

A Váci út közúti forgalomáteresztő képességének csökkenésével Észak-Budán és az M3-as autópálya bevezető szakaszán megjelenő többletforgalom gördülékenyebb haladása érdekében

áthangolják az érintett közlekedési lámpákat.

A II. kerületben a Császár-Komjádi Sportuszoda mögött egyirányúsítják a Frankel Leó út forgalmát: ezen az útszakaszon a gépjárművek nem – csak a mentőautók, a villamosok, a kerékpárosok, a motorkerékpárosok és a taxik – haladhatnak a belváros felé.

Az északi állomások felújítása várhatóan egy évig tart, a teljes alagút korszerűsítése a tervek szerint 2020 végén zárul. Az állomások felújítására vonatkozó szerződés értéke 24,1 milliárd forint, az alagúti munkákra vonatkozó kontraktus értéke 47,8 milliárd forint.