eur:
393.83
usd:
367.83
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Évente százmilliárdot dobunk a kukába

Évente százmilliárdot dobunk a kukába

Az élelmiszerpazarlás ekkora összeggel terheli meg évente a magyar gazdaságot. Évente körülbelül 1,5-2 millió tonna étel kerül a kukába – mondta az InfoRádiónak Kasza Gyula, a NÉBIH Maradék nélkül programjának vezetője.

Magyarországon a fogyasztókra vonatkozó élelmiszer-hulladékokat fejenkénti 39 kg-ra becsüli évente az Európai Unió. A NÉBIH felmérése szerint azonban egy átlagos fogyasztó ennek csaknem kétszeresét, évi 72 kg-ot helyez a szemetesbe – hangsúlyozta a programvezető. Ezzel világviszonylatban a sor elején állunk, az EU-ban a középmezőnybe tartozunk.

A magyar gazdaságban az élelmiszerpazarlás évente több mint 100 milliárd forintos veszteséget eredményez. Tehát, ha ennek 8-10 százalékos visszafogását célozzuk, 8-10 milliárd forinttal több forrás maradna a fogyasztóknál. Épp ezért a hatóság azt javasolja azoknak, akik megengedhetik maguknak, hogy a mennyiség helyett a minőséget részesítsék előnyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×