Durvul a helyzet a kieső metró miatt: már késésben a pótlóbuszok

InfoRádió
2017. november 6. 07:57
Élesedik a metrópótlás körüli helyzet Budapesten: ezek a legfrissebb információk hétfő reggel 7 óra 45 perc körül.

A Közlekedő Tömeg egyesület alelnöke a helyszínen, az Árpád hídnál figyeli az eseményeket. Kelemen Tamást az InfoRádió a hétfő reggel 6 órakor történő bejelentkezés után 7 óra 45 perckor is felhívta telefonon.

Budapeseten a metrópótló autóbuszok reggel 6 még tartották a menetrendet, ez volt a hétfő kora reggel legfontosabb információja - mondta el az InfoRádió kérdésére a Közlekedő Tömeg egyesület alelnöke.

A 8 óra előtt már az Árpád hídnál tartózkodó Kelemen Tamás elmondta: ahogy nő az utasok száma és a forgalom, egyre többet késnek a metrópótló buszok. Hozzátette: a késések elérik a 4-5 percet.

Az InfoRádió tudósítója a metrópótló buszok végállomásánál figyeli az eseményeket, ő arról számolt be, hogy az autóbuszok 20-25 másodpercenként indulnak. Mint mondta: a járművezetők nem várják meg, hogy a végállomáson megteljenek a buszok, így a később felszállóknak is marad hely.

BKV: negyvenöt másodpercenként indulnak a metrópótló járatok

Átlagosan 45 másodpercenként indulnak a 3-as metrót kiváltó járatok a reggeli időszakban - mondta Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

A vezérigazgató szerint elegendő sofőr és jármű áll rendelkezésre a 3-as metró kiváltására annak felújítása alatt. Akik azt mondják, hogy sűrűbben kellene indítani reggelente a járműveket, nem értenek a közlekedés szervezéséhez - értékelte az igazgató.

Emlékeztetett, nem csak buszokkal, de villamosokkal is pótolják a kieső metrót. Ez utóbbiak a metró utasainak 10-20 százalékát képesek elszállítani.

A szerelvények helyett a következő egy évben munkanapokon 20.30-ig a Lehel tér és Újpest-központ között, esténként és szombat-vasárnap pedig a teljes vonalon pótlóbuszok közlekednek.

Tarlós: mindent megtettek, hogy a legkisebb fennakadás legyen a  közlekedésben

A BKV és a BKK szakemberei mindent megtettek azért, hogy a legkisebb fennakadással járjon a 3-as metró felújítása - mondta a főpolgármester hétfő reggel a TV2 Mokka című műsorában.

Tarlós István hozzátette ugyanakkor: be kell látni, hogy egy ekkora felújítást a városban észrevétlenül nem lehet megtenni.

A 3-as metró északi szakaszának felújítása miatt pótlóbuszok járnak szombattól a metró vonalán, a munkálatok várhatóan 2018 végéig tartanak.

A főpolgármester úgy fogalmazott, a politikában sokan abban reménykedtek, hogy nem tudják elkezdeni a metrófelújítást. Most, a felújítás megindulásával hónapokig arról beszélnek majd, hogy a fővárosban közlekedési káosz van - tette hozzá.

Közölte, a 3-as metró északi szakaszának teljes felújítása valószínűleg egy év múlva kész lesz. Annyi probléma van, hogy az akadálymentesítésnél "addig megyünk el, ameddig a takarónk ér, amennyi pénzünk van" - fűzte hozzá Tarlós István, megjegyezve, az északi szakaszon egy állomáson nem lesz lift. Mindent megtesznek, hogy a végső határig elmenjenek az akadálymentesítésben - mondta.

Kijelentette: "a komplett felújítás végére a budapestiek egy olyan 3-as metrón utazhatnak, amelyik 25-30 évre korszerűnek mondható és mindenekelőtt biztonságos tömegközlekedést biztosít".