eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Gondok vannak az új egészségügyi rendszerben

Egyelőre csak fennakadásokkal működik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, mert a háziorvosok és a patikák egy része nem tud csatlakozni a hálózathoz.

Novemberben indult el az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT), ám a szereplők problémákat tapasztalnak. A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke elmondta, nem működik a kapcsolat létesítéshez szükséges szoftver, hozzátéve, hogy a receptek kiadása egyébként a 18 év alatti korosztályban továbbra is papír alapon történik.

„Még nem tudjuk használni a rendszert.

Póta György hangsúlyozta, két hiba miatt akadozik az indulás; az egyik a túlzott megterhelés, a másik a szoftverfejlesztők késlekedése.

„Ezt egyébként előre jeleztük is, a szoftverkészítőknek maguknak kellett kidolgozniuk a kapcsolódást. Ennek azonban nem mindenki tett eleget. Amit én használok, azt írta ki,

ma még mindig nem, de holnap már valószínű.”

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke hozzátette, lehet, hogy jól felépített a rendszer, de azt nem ellenőrizték, hogy a forgalomban lévő szoftverek hogyan kapcsolódnak.

„Sok szoftverfejlesztő van a rendszerben, a gondok a kicsiknél vannak. Ha ők nem tudnak lépést tartani, kieshetnek a piacról" - közölte.

Póta György hozzátette, ez évek óta, már az elektronikus tér előtt is probléma volt, hogy az OEP (ma NEAP) minden olyan szoftvert elfogadott, ami a szükséges, minimális adattartalmat biztosította.

„Az egyéb fejlesztéseket a piacra bízták, hogy a szolgáltató, azaz a házi gyermekorvos döntse el, hogyan tart lépést a megváltozott körülményekkel.”

A tesztüzemet egyetlen szolgáltatóval végezték el – tette hozzá a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke.

Kevesen váltják ki az e-receptet

A felnőtt ellátásban is vannak gondok az EESZT elérhetőségével - mondta az InfoRádiónak a FAKOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke.

„Az informatikussal most jutottunk oda, hogy előírásszerűen működik a rendszer. Viszonylag gyorsan küldi és nyomtatja a receptnek kinéző felírási igazolást. Kérdés, hogy a nagyüzemi órákban a hálózat és a szerverközpont mit bír el.”

Selmeczi Kamill jelezte,

a betegeket nem érdekli, milyen rendszerben kapják meg a vizsgálatot, írják ki táppénzre vagy kapják meg a receptjeiket,

hozzátéve, hogy a lakosság nagy részének nincs e-személyi igazolványa, így nem is tudja kiváltani az e-receptet.

„A lakosság jelentős részének nincs aktivált e-személyi igazolványa, sőt sokszor az okmányirodában az ügyintéző sem tudja, mit jelent a kék és a zöld boríték, így az emberek nem tudják, ha okosigazolvánnyá alakítható okmányt kapnak. Ez akkor okoz majd problémát, amikor már nem lesz kötelező a felírási igazolást recept formájában kiadni, csak e-receptet lehet majd a felhőn keresztül a patikába juttatni.”

A FAKOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke hozzátette, a betegeknek igazi akadályt azért ez sem fog jelenteni, mert a személyi igazolvánnyal és a TAJ-kártyával ki fogják tudni váltani a gyógyszereket, igaz, a patikusnak több idejét és energiáját veszi majd igénybe – tette hozzá Selmeczi Kamill.

Minden beteg megkapja a gyógyszerét

A november 1-jei éles indulásra minden gyógyszertár regisztrációja megtörtént, ugyanakkor több olyan is volt, amelyiknek az informatikai rendszergazdája az éles kapcsolatot nem tudta biztosítani a határidőig - mondta az InfoRádióban a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Hankó Zoltán kiemelte, hogy a szoftverfejlesztők dolgoznak a hiba elhárításán.

„Emiatt voltak és vannak olyan patikák, amelyek elvben fel tudnak csatlakozni az EESZT-re és vannak olyanok, amelyek különféle programozási és egyéb hibák miatt nem.”

Az információk alapján több száz olyan gyógyszertár van, amelyeknek az EESZT-vel való kapcsolattartása problémás, hozzátette azonban, hogy az október 31-én este megjelent jogszabály december közepéig olyan, átmeneti helyzetet teremt, amiben minden beteg minden vényét ki tudják adni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×