eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megemlékezések országszerte a nemzeti gyásznapon

Országszerte megemlékezéseket tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 61. évfordulóján. Utasítást adott a Hospice alapítvány támogatására az emberi erőforrások minisztere. Rekord számú jelölést kapott Enyedi Ildikó filmje az Európai Filmdíjakra. A nap hírösszefoglalója.

Országszerte megemlékezéseket tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 61. évfordulóján. A kabinet mellett a kormánypártok és több ellenzéki párt is Magyarország függetlenségének fontosságára hívta fel a figyelmet. A fővárosban a XVIII. kerületi Hargita téren álló 1956-os emlékműnél tartottak központi megemlékezést. A Rákoskeresztúri új köztemetőben Boross Péter volt kormányfő, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke a magyarság kivételes szabadságvágyáról beszélt. Koszorúztak a Köztársasági Elnöki Hivatal, a Legfőbb Ügyészség, a Honvéd Vezérkar, a fővárosi önkormányzat, a Fidelitas, az LMP, a Párbeszéd, az Együtt képviselői. A Szent István-bazilikában emlékkoncert volt, a Terror Háza Múzeumnál gyertyagyújtással tiszteleghettek az emlékezők az áldozatok előtt.

Újra benyújtja az LMP az átvilágítást, valamint az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát célzó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek. Az ellenzéki párt már tizenhatodik alkalommal kezdeményezi az adatok közzétételét. Szél Bernadett társelnök, a párt miniszterelnök-jelöltje a nemzeti gyásznapon tartott tájékoztatón arról beszélt: egy diktatúra titkaira nem lehet demokráciát építeni, és nem lehet korszakváltást alapozni, az akkori rendszer bűnöseit máig nem számoltatták el.

Utasítást adott az egészségügyi államtitkárnak a Hospice alapítvány támogatására az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán egyúttal az alapítvány figyelmét is felhívta a felelős működésre. Az államtitkárság csütörtökön azt közölte, hogy vizsgálja az alapítvány támogatási kérelmét és elismeri a szervezet szakmai munkáját és társadalmi jelentőségét, az elmúlt három évben már 25 millió forint támogatást kapott az alapítvány. Korábban a sajtóban és ellenzéki pártok nyilatkozataiban is megjelent: a Magyar Hospice Alapítvány tájékoztatása szerint heteken belül bezárhatják az ország egyetlen, gyógyíthatatlan felnőtt betegeket ápoló hospice házát, mivel nem áll rendelkezésre a működéshez szükséges pénzügyi fedezet.

Hétfőn kezdődik a 3-as metró felújítása, de már ezen a hétvégén megváltozott a közlekedés a vonalon. A következő egy évben autóbusz jár a metrószerelvények helyett: munkanapokon az első járatindulástól este fél 9-ig a Lehel tér és Újpest-Központ között, továbbá esténként, szombaton és vasárnap a teljes vonalon. A BKK a csúcsidőben 45 másodpercenként indítja a buszokat, emellett villamosok is közlekednek, továbbá bővül az alternatív eljutási lehetőségek kínálata.

Összesen négy kategóriában jelölte Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét az Európai Filmdíjakra az Európai Filmakadémia. A díj 30 éves történetében soha nem kapott magyar alkotás ennyi jelölést. A Filmalap támogatásával készült alkotást a mintegy 3200 tagot számláló Európai Filmakadémia jelölte a legjobb film, Enyedi Ildikót a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyvíró, Borbély Alexandrát pedig a legjobb színésznőt illető Európai Filmdíjra. Bucsi Réka Love című animációja szintén versenyben van.

A Földművelésügyi Minisztérium szerint a gazdák a vidék és az összefogás támogatására szavaztak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pénteki országos küldöttválasztásán Az agrártárca hangsúlyozta: a nem végleges adatok szerint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége több mint 88 százalékos támogatást szerezve nyert a pénteki voksoláson, a baloldali pártok által támogatott Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége előtt. Közben az LMP úgy véli: november 3-án nem volt érdemi választási lehetőség.

Egységre szólította fel a katalán függetlenséget támogató pártokat a december 21-i regionális választásokon a leváltott katalán elnök Brüsszelben. Carles Puigdemont Twitter-oldalán úgy fogalmazott: eljött az egyesülés pillanata minden demokrata számára. Előző este egy belga televízióban közölte, hogy kész indulni a katalán függetlenség október 27-i kikiáltása után a katalán vezetést menesztő Mariano Rajoy spanyol kormányfő által kiírt előrehozott választásokon. A Belgiumba menekült Carles Puidgemont és leváltott kormányának négy minisztere ellen péntek este a spanyol központi büntetőbíróság európai elfogatóparancsot adott ki.

Oroszország több kanadai állampolgár beutazását tiltotta meg válaszul az ottawai kormány szankciójára. A kanadai hatóságok 30 orosz állampolgár ellen rendeltek el büntetőintézkedéseket az emberi jogok megsértése miatt. Ottawa és Moszkva kapcsolatai a Krím Ukrajnától történt 2014-es orosz elcsatolása, illetve az azt követő kelet-ukrajnai háború kirobbanása miatt gyakorlatilag befagytak. Kanadában jelentős számú ukrán származású ember él.

Felfüggesztette tisztségéből a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség elnökét a szervezet végrehajtó bizottsága. A tajvani Vu Csing Kuo felmentése egyelőre ideiglenes, mivel a végső hivatalos határozattal megvárják a fegyelmi vizsgálat lezárását. A szövetséget 2006 óta irányító sportvezetőt azzal vádolják, hogy csődközeli helyzetbe vezette a szövetséget, ellenfeleit el akarta távolítani a végrehajtó bizottságból, jóváhagyás nélkül hozott fontos, anyagi jellegű döntéseket.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×