eur:
392.77
usd:
366.02
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Komoly feszültséget szított Gyurcsány Ferenc

Komoly feszültséget szított Gyurcsány Ferenc

Médianéző igazgatója szerint Gyurcsány Ferenc a DK legelkötelezettebb kemény magjának szánja a népszavazási kezdeményezést. A Publicus Intézet augusztusi felmérése szerint az emberek túlnyomó többsége nem adna szavazati jogot a határon túli magyaroknak.

A Nézőpont Csoporthoz tartozó Médianéző igazgatója szerint a népszavazási kezdeményezéssel az MSZP-nek is üzent, hogy ő velük ellentétben legalább következetes. „Gyurcsány Ferenc elkezdett helyezkedni” – fogalmazott az InfoRádiónak Boros Bánk Levente. A volt miniszterelnök 2004-ben is a kettős állampolgárság ellen kampányolt, és következetesen tartja magát ehhez az álláspontjához – emlékeztetett az igazgató.

A szekértő szerint egyrészt a Demokratikus Koalíció "fanatikus és kitartó táborának" szól a Gyurcsány Ferenc által megfogalmazott üzenet. Másrészt azokat kívánta megszólítani, akik határozott álláspontot képviselnek, és egyetértenek azzal, hogy a határon túliak ne bírhassanak szavazati joggal. Nem széles rétegeket kíván ezzel elérni, pusztán egy erős bázis létrehozására törekszik, amellyel bejuthat a parlamentbe. Arra is esélye van, hogy az MSZP-től szívjon el ezzel támogatókat, akik fogékonyak az ehhez hasonló határozott hangra.

Komoly felháborodást váltott ki

Korábbi összeállításunkban arról írtunk, hogy az aláírásgyűjtés kapcsán több külhoni magyar szervezet felháborodott, és a kezdeményezést a Fidesz mellett az MSZP és az LMP is elítélte.

Gyurcsány Ferenc ismét csak feszültséget szít - mondta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

Az Erdély Magyar Polgári Párt elnöke, Biró Zsolt úgy fogalmazott, hogy Gyurcsány Ferenc testvérháborút kezdeményezett.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kikéri magának, hogy Gyurcsány Ferenc úgy beszél a határon túli magyarokról, mintha azok szerbek, szlovákok, románok vagy ukránok lennének.

Tamás Gáspár Miklós szerint Gyurcsány Ferenc rossz politikus. A HVG-n megjelent véleménycikkében azt írta: "Gyurcsány pontosan olyan, mint a liberálisok és a baloldaliak torzképe a szélsőjobboldali portálokon és újságokban. Fölszítja a gyűlölködést, hogy aztán tiltakozhassék ellene. Láthatólag semmibe veszi vagy lekicsinyli az utódállamok magyar nemzetiségeit, ami tűrhetetlen." Hozzátette: a joggal való élést nem akadályozni és korlátozni kell, hanem szorgalmazni és bővíteni.

A DK elnökének kezdeményezése különös jelentőséget adott a Publicus Intézet augusztusi felmérésének, amely szerint az emberek túlnyomó többsége nem adna szavazati jogot a határon túli magyaroknak.

A megkérdezettek több mint kétharmada egyetért a határon túli magyarok kettős állampolgárságával – mondta az InfoRádiónak Pulai András, az intézet ügyvezető igazgatója. A több százmilliárd forintos támogatásukat, a szociális ellátásra való jogosultságukat és a szavazati jog külföldön dolgozó magyarokhoz viszonyított megkönnyítését azonban elítéli. Ugyanígy a válaszadók kétharmada azzal sem ért egyet, hogy az ilyen formán állampolgársághoz jutó külhoniak választójoghoz jutottak hazánkban.

Tovább romlik a szavazati jog megítélése azáltal, hogy nem jár adófizetői kötelezettséggel. Nem csak az ellenzéki szavazók többsége, hanem a Fideszre voksolók fele is elutasítja a határon túliak választójogát.

A felmérés szerint sokan úgy vélik, politikai szándék vezeti a kormányt, amiért nem várja el az állampolgári kötelezettségek teljesítését a szavazati jog mellé. Az válaszadók 55 százaléka szerint a kormányzat célja ezzel csupán saját politikai potenciáljának növelése, hiszen köztudott, hogy a határon túli magyarok 95 százaléka a Fideszre szavaz.

Pulai András szerint Gyurcsány Ferenc kezdeményezésével a saját táborán belül sikeres lehet, és talán még a Fidesz bázisába is bele tud nyúlni. Jelentős szavazatnövekedést azonban nem fog tudni elérni. A Publicus Intézet vezetője is úgy gondolja, hogy a DK elnökének akciójának az MSZP-vel vívott harcban van a legfontosabb szerepe. Megnehezítve ezzel a szocialisták közeledését, markáns határvonalat húzva a két párt szavazótábora között. Mivel az ügy érzelmi húrokat is megpendít, akik mellé állnak, hangosan teszik, és a Fideszt és a Jobbikat támogatók között is hangulatot kelthet, hosszútávon szavazásra is mozgósíthat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×