eur:
394.24
usd:
370.19
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Felpörgött a lakáspiac - a nap hírei

Összesen 56 milliárd forintot hagyott jóvá a kórházak adósságrendezésére a kormány. Hétfőn kezdődik a 3-as metró felújítása, de már szombattól megváltozik a közlekedés a vonalon. Európai elfogatóparancsot adott ki a leváltott katalán elnök és egykori kormányának négy tagja ellen a spanyol büntető bíróság. A nap legfontosabb hírei november 3-án.

Összesen 56 milliárd forintot hagyott jóvá a kórházak adósságrendezésére a kormány - erősítette meg a Magyar Kórházszövetség elnöke. Svébis Mihály az InfoRádióban elmondta: szeptember végéig több mint 38 milliárd forintnyi adósság halmozódott fel. Hozzátette: a konszolidációra szánt pénz egyrészt a lejárt szállítói tartozások kifizetésére másrészt pályázatok támogatására fordítható. A Magyar Államkincstár szeptember végi adatai szerint a kórházak adóssága megközelíti a 40 milliárd forintot.

Másfélszeresére nőtt az új lakások száma az első háromnegyed évben - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az év első 9 hónapjában csaknem 8 ezer lakás épült, 51 és fél százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában. Az építési engedélyek száma 32,7 százalékkal nőtt. Budapesten csaknem 20 százalékkal több lakás épült, mint a múlt év azonos időszakában.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint nagy lendületet kaphat Budapest és Szófia gazdasági együttműködése a Magyar-Bolgár Gazdasági Együttműködési Kormánybizottság megalakulásával. Szijjártó Péter azt mondta: Bulgária, Szerbia és Magyarország összefogásából 2019 végére lehetőség nyílik arra, hogy déli irányból újabb oroszországi gázforrások nyíljanak meg a nyugat-balkáni és a közép-európai térség számára.

A napokban újabb kölcsönzött munkaerőtől válik meg az Opel Szentgotthárd - erősítette meg az InfoRádiónak a cég szóvivője. Kaszás Zoltán azt mondta: 100-200 fős elbocsátásról van szó, de a pontos számot csak a folyamat végén összesíti a vállalat. Hangsúlyozta: a létszámcsökkentés mértéke a további megrendelések változásaitól is függ.

Hétfőn kezdődik a 3-as metró felújítása, de már szombattól megváltozik a közlekedés a vonalon. A következő egy évben autóbusz jár a metrószerelvények helyett: munkanapokon az első járatindulástól este fél 9-ig a Lehel tér és Újpest-Központ között, továbbá esténként, szombaton és vasárnap a teljes vonalon. A BKK a csúcsidőben 45 másodpercenként indítja a buszokat, emellett metrópótló villamosok indulnak, továbbá bővül a lezárt vonalszakaszt elkerülő alternatív eljutási lehetőségek kínálata.

Az árapasztó tározók működtetését segítő és összehangoló rendszer épül a Tisza mentén. Kovács Sándor, a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság vízrajzi osztályvezetője közölte: a másfélmillió ember árvízi biztonságát növelő beruházás másfél év alatt valósul meg a folyó mentén.

Csukás István író, költő; Kiss Anna költő, drámaíró és Dévényi Sándor építész kapta a Nemzet Művésze díjat. Az elismerést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia leköszönő elnöke adta át.

Európai elfogatóparancsot adott ki a leváltott katalán elnök és egykori kormányának négy tagja ellen a spanyol központi büntető bíróság. A politikusok ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanújával indult eljárás, miután a katalán parlament egyoldalúan kikiáltotta a függetlenséget. Mind az öten Belgiumban tartózkodnak. Carles Puigdemont Brüsszelben kijelentette: nem tér vissza Spanyolországba, de teljes mértékben együtt fog működni a belga hatóságokkal.

Máltán eltemették a korrupciós ügyeket vizsgáló oknyomozó újságírónőt, akit az autójába rejtett pokolgéppel öltek meg. Daphne Caruana Galizia mások mellett a máltai miniszterelnök és felesége állítólagos offshore számlái után is kutakodott, és rendszeresen hangoztatta, hogy a szigetország irányítása bűnözők kezébe került. A temetésen másfélezren vettek részt, a misét celebráló pap pedig felszólította az újságírókat, hogy folytassák az igazság feltárását.

Százezrek követelhetik vissza pénzüket a csődbe ment Air Berlin légitársaságtól. A társaság csak a fizetésképtelenség bejelentése, augusztus 15. után megvásárolt jegyek árát téríti vissza. A többi jegy tulajdonosa a felszámolási eljáráshoz csatlakozva kártérítést követelhet.

Az idén helyezi üzembe Európában első 20 villanyautó gyorstöltő-állomását a 4 nagy német autógyár közös vállalata. Az állomások Németországban, Norvégiában és Ausztriában a fő közlekedési utak mellett létesülnek egymástól 120 kilométernyire és mindegyik több gyorstöltő-csatlakozással rendelkezik majd.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×