eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Gyerekekre veszélyes betegség terjed cseppfertőzéssel

Gyerekekre veszélyes betegség terjed cseppfertőzéssel

Gyermekekre veszélyes, kéz-láb-száj betegség terjed a levegőben. A fertőzöttek sok apró kiütésről, magas lázról, izomfájdalomról és nyelési nehézségekről panaszkodnak: a kór több mint két hétre is ledöntheti a lábáról a fertőzötteket. Eddig Csongrád és Nógrád megyéből jelentettek betegeket.

– A coxsackievírus okozta fertőzés A típusa az 5–10 éves gyermekekre veszélyes – mondta az esetekkel kapcsolatban a Blikknek dr. Bense Tamás háziorvos. Lappangási ideje 3–7 nap: torokfájással, magas lázzal, végtagfájdalommal, rossz közérzettel jár, a talpon, tenyéren és a szájnyálkahártyán kis hólyagocskák jelennek meg. A fájdalomcsillapításon kívül fontos a fokozott folyadékbevitel, a kéz-láb-száj szindrómás betegek ugyanis kiszáradás ­miatt szoktak kórházba kerülni.

A vírus B típusa viszont már minden korosztályt érint: Székkutason például felnőtteknél is kimutatták a vírust, amelynek ez a fajtája mellkasi fájdalommal is jár.

  • A vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, akár 4-5 óráig is életképes marad a kórokozó.
  • Ritkán olyan szövődményekkel járhat, mint szívizom-, agyhártya- és agyvelőgyulladás. Ilyen esetben mindenképpen kórházi kezelés szükséges, egyébként 4–7 nap alatt gyógyul.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×