Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre népszerűbb a tartós bérlet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A piaci trendek szerint a készpénzes és a hitelre történő vásárlás is kezd háttérbe szorulni a hazai autópiacon. Ezek helyett a bankok és az ügyfelek többsége is mindinkább előnyben részesíti a lízingelést - írja a Magyar Idők.

A már magánszemélyeknek is elérhető szolgáltatások köre is bővül, már fix havidíjért akár évente vadonatújra cserélhetik autójukat az ügyfelek, ha igénylik.

Az autóhitelnél a jármű tulajdonjoga az első perctől fogva a hitelfelvevőé, a tartozást pedig a banknak kell folyamatosan törleszteni, a lízingnél csak az utolsó részlet kifizetésével kerül az autó tulajdonjoga az ügyfélhez. A lízingcég vásárolja meg az autót azért, hogy azt az ügyfél használatába adja.

Az évtized elején kiderült, hogy tömeges nem fizetés esetén a hitelkonstrukció nem előnyös sem az ügyfeleknek, sem a bankoknak. Ezért terjed el egyre jobban az utóbbi időben a lízing, ahol a gépjármű az elsődleges fedezet. Baj esetén a járműből könnyen és gyorsan tud pénzt csinálni a lízingcég.

Növekszik a tartós bérlés népszerűsége is. Az úgynevezett operatív lízing azoknak megoldás, akik autóval szeretnének közlekedni, de a tulajdonszerzéshez kapcsolódó hátrányokat nem szeretnék kezelni. Ebben az esetben szintén a lízingcég, illetve bérbe adó cég vásárolja meg a gépjárművet, de kedvezőbb feltételekkel tudja használatba adni rövidebb vagy hosszabb időre - írja a Magyar Idők.