eur:
395.28
usd:
372.32
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Sikeresebb lehet a mesterséges megtermékenyítés

Sikeresebb lehet a mesterséges megtermékenyítés

A mesterséges megtermékenyítésnél ma már csupán egyetlen embriót ültetnek be az anya méhébe. De melyik legyen az az egy? Ezt vizsgálják magyar tudósok, akik Európában már szabadalmaztatták is eljárásukat. A Magyar Tudomány Ünnepének nyitóelőadását tartó Kovács L. Gábor professzor az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában részleteket is elárult.

Ma a protokollok azt írják elő a szülésznek, a legjobb embriót ültesse be. Kovács L. Gábor elmondta, az eljárások felfedezésére irányuló vizsgálataikat az embrió tenyésztő folyadékából, ahogy fogalmazott: a fürdővízéből végzik, ugyanis ebből az embrió rengeteg anyagot vesz föl és ad le mielőtt beültetik az anyába.

„Négy-öt napig az embrió ebben cseppnyi folyadékban él. Az indirekt folyadékanalízisből próbáltunk összeállítani különböző értékelési és diagnosztikai paneleket. Egy olyan leírásunk van, amelyet szabadalmaztattak Európában, most az amerikain dolgozunk. Ezt szeretnénk felhasználni további diagnosztikára.”

Amikor a szülész visszaülteti az embriót az anyába, a cseppet eldobja. A tudósok ennek a fehérje elemzésével vonnak le következtetéseket. Kovács L. Gábor akadémikus egyetemi tanár hozzátette például arra vonatkozóan is, hogy van-e esélye az embrió megtapadásának.

„A négy-öt éve tartó vizsgálatok arra jutottak, ha a hagyományos mikroszkopikus eljárást összekombináljuk ezekkel a fehérjemérési eljárásokkal, akkor 30-ról akár 50 százalékra lehet emelni a mesterséges megtermékenyítés sikerességét.”

Ez azonban még hosszú idő múlva lesz elérhető – tette hozzá Kovács L. Gábor.

„A mostani pályázatban azt vállaltuk, hogy három év múlva három chiptechnológián alapuló prototípus gépet tudunk letenni három szülészeti laboratóriumban. Akkor indulhat meg a kísérleti vizsgálat, utána még évekig tartó klinikai tesztekre van szükség ahhoz, hogy mindennapi gyakorlattá válhasson az eljárás.”

A professzor előadása a témában a Magyar Tudomány Ünnepén november 3-án lesz, a Pécsi Tudományegyetemen, amelyet a tudományünnep.hu oldalon élőben közvetítenek majd.

A teljes interjú kedden este 7 órától hallható az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×