eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nagy változás jön az egészésgügyben

Nagy változás jön az egészésgügyben

Szerdától indul az e-recept rendszert is magába foglaló elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér, ám az ígéretek szerint a betegek mindebből keveset fognak érzékelni.

Az új rendszer nemcsak azt jelenti, hogy elvileg a nyomtatott receptek nélkül is kiválthatják gyógyszereiket a patikában a betegek, hanem azt, hogy kórtörténetük, vizsgálataik és kezeléseik adatai, valamint beutalóik is mind bekerülnek egy egységes adatbázisba, egy úgynevezett internetes felhőszolgáltatásba, amelyhez jogosultságuknak megfelelően férhetnek hozzá a szakorvosok vagy akár a patikusok. Mindez a tervek szerint

összehangolja a résztvevő egészségügyi intézmények működését, és adott esetben segítheti a szakorvosi döntéseket.

Első körben a háziorvosok, a közfinanszírozott szakrendelők, a kórházak és a gyógyszertárak csatlakoznak a rendszerhez. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egy néhány hete tartott konferencián azt mondta: elkerülhetők lesznek a párhuzamos vagy megismételt vizsgálatok, hiszen egy rendszerben látja mindenki, hogy mi történik egy-egy gyógyulni vágyó beteggel, ezzel

időt lehet megtakarítani, és kevesebb időt kell a kórházban, rendelőben tölteni.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a rendszer a hatékonyság és a kényelem mellett a betegek adatainak biztonságát is szolgálja.

„Ez a rendszer arra alkalmas, hogy bárki, aki hozzáfér bárki adatához, azonnal naplózza, így meg lehet tekinteni azt is, hogy ki látta az én vagy bárki más adatát” - mondta.

Ez persze az adataikért aggódók számára nem ad megnyugvást, ám az ígéretek alapján az adatbázist a bankok adatvédelmi rendszerénél is szigorúbb biztonsági előírások védik.

Éger István a Magyar Orvosi Kamara elnöke üdvözölte a kamara által már 10 éve szorgalmazott rendszer bevezetését.

„Bizalomra van szükség mindenki részéről.

A beteg részéről, hogy elhiggyék, hogy adataik biztonságban lesznek, hogy jól fogunk tudni vele dolgozni és hogy ez a rendszer valóban olyan 5-ös szinten védett, ahogyan ezt garantálja” - mondta.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke maga is nagy reményeket fűzött a rendszer bevezetéséhez.

„Egyrészt az elszámolási viták csökkenését, másrészt a vényhamisítási problémák kizárását reméljük ettől a rendszertől, bízunk abban, hogy az orvosok és gyógyszerészek közötti szakmai kapcsolat is tovább fog erősödni” - fejtette ki.

Az Európában Észtország után Magyarországon másodikként bevezetett rendszerbe hamarosan a mentőszolgálatot is bekapcsolják.

Vartus Gergely, a rendszer koordinációjáért felelős miniszteri biztos egy hétfői háttérbeszélgetésen úgy vélte, hogy az indulás elsősorban az ágazat számára lesz izgalmas, a betegeknek kevésbé lesz észrevehető, annál is inkább mert egy átmeneti időszakban továbbra is kézhez kapják a gyógyszer kiváltására jogosító vényt vagy adott esetben a kórházi zárójelentésüket.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×