eur:
393.93
usd:
369.07
bux:
65290.66
2024. április 19. péntek Emma

Orbán Viktor: Magyarország újraiparosítása mérföldkőhöz érkezett - a nap hírei

A kormányfő szerint mérföldkőhöz érkezett Magyarország újraiparosítása. A családi házak kötelező kéményseprésének megszüntetéséről szóló javaslat visszavonását követelték tüntetők az Országháznál. Büntetőeljárást kezdeményez katalán politikusok ellen a spanyol főügyész. A nap legfontosabb hírei október 30-án.

Magyarország újraiparosítása mérföldkőhöz érkezett - jelentette ki a miniszterelnök Tiszapüspökiben, a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb élelmiszeripari beruházásának átadásán. Orbán Viktor azt mondta: a Kall Ingredients Kft. izocukorüzeme egy új kezdetet jelöl az élelmiszeriparban. A kormányfő szerint ma Magyarországon gyárakat építő gazdaságpolitika működik, amelynek révén az év eleje óta már 29 üzemet adtak át.

Észak-déli gázvezetéket tervez Magyarország és Szlovákia. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Peter Žiga szlovák gazdasági miniszter a szándéknyilatkozat aláírásakor elmondta: az új, román és bolgár gázt szállító vezeték mérsékelheti a két ország függőségét az orosz gáztól.

Jégkár elhárítási rendszer kiépítésére 1,8 milliárd, egy hétéves szakmai tájékoztatási programra pedig több mint 7 milliárd forintot kap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a kormány célja az, hogy egyre több munkát bízzon a köztestületre.

A nemzeti bank elnöke szerint az elmúlt években Magyarország a saját útját járta, a fiskális és monetáris politika egymást támogatta a gazdaságpolitikai fordulat megvalósításában. Matolcsy György egy szakmai tanácskozáson azt mondta: a jegybank szokványos és nem szokványos módszerekkel monetáris politikai fordulatot hajtott végre, egyúttal támogatta a kormány gazdaságpolitikáját.

Új adatvédelmi rendszer lép életbe jövő májustól Magyarországon - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Péterfalvi Attila az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén a szervezet beszámolójáról szóló vitában elmondta: a tavaly elfogadott európai adatvédelmi reform azt is jelenti, hogy a nemzeti sajátosságok fő vonalaiban megszűnnek, és egységes adatvédelem lesz a közösségben.

A családi házak kötelező kéményseprésének megszüntetéséről szóló törvényjavaslat visszavonását követelték a Kossuth téren rendezett demonstráció résztvevői. A felszólalók szerint, emberek százezreit sodorja életveszélybe, és ellehetetleníti a kéményseprő szakmát, ha a parlament kedden ismét elfogadja a törvényjavaslatot. Az államfő is azzal küldte vissza a már elfogadott jogszabályt, hogy a kémények önkéntes alapú ellenőriztetése jelentősen növelheti az életveszélyes helyzetek számát.

Mintegy 2500 káreset történt a vihar vasárnap délutáni kezdete óta Magyarországon - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Hajdu Márton elmondta: kedd reggelig még ötszáz helyszínre kell kimenniük a tűzoltóknak, elsősorban Pest és Bács-Kiskun megyében; továbbra is főként leszakadt ágakat, kidőlt fákat kell eltávolítani. A katasztrófavédelem korábbi tájékoztatása szerint a viharos szél miatt többen megsérültek.

A katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt büntetőeljárást kezdeményez a katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen a spanyol állami főügyész. A Katalán Köztársaság kikiáltását pénteken szavazta meg a barcelonai parlament függetlenségpárti többsége. Válaszul a spanyol kabinet feloszlatta a regionális kormányt, megkezdte a tartományi jogkörök átvételét és december 21-re előrehozott választásokat írt ki az országrészben.

A francia államfő aláírta az új terrorelhárítási törvényt. A jogszabály átülteteti az általános jogba a szerdán véget érő rendkívüli állapot idején érvényes intézkedések egy részét. Emmanuel Macron hangsúlyozta: úgy ér véget a két évvel ezelőtt, a 130 áldozatot követelő párizsi terrortámadás idején kihirdetett rendkívüli állapot, hogy teljes mértékben szavatolt az állampolgárok biztonsága.

A Magyar Érdemrend Nagykeresztjét vehette át Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia leköszönő elnöke a miniszterelnöktől az Országházban. Orbán Viktor méltatásában kiemelte: Fekete György legalább két életműnyi munkát végzett el: 1994-ben egy teljes művészi és kultúrpolitikai életpálya után nyugdíjba vonult, majd országgyűlési képviselő lett, a KDNP alelnöke, az elmúlt hat évben pedig felépítette Magyarország legjelentősebb kulturális intézményét, a Magyar Művészeti Akadémiát.

Meghalt Som Lajos, a Piramis együttes egykori vezetője. 70 éves volt. A basszusgitáros, dalszerző évtizedek óta betegeskedett. A Piramis a hetvenes évek második felében az egyik a legnépszerűbb hard rock csapat volt Magyarországon, fennállása alatt, 1974 és 1982 között hét lemezt jelentetett meg.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×