eur:
393.75
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Az utasok harmada nem fér majd fel a metrópótló buszokra - hamarosan kezdődik

Az utasok harmada nem fér majd fel a metrópótló buszokra - hamarosan kezdődik

November 6-tól kezdődik a 3-as metró északi szakaszának felújítása, a pótlóbuszokra a számítások szerint csak az utasok kétharmada fér fel, ezért alternatív útvonalakat javasol a BKV - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bolla Tibor, a cég vezérigazgatója.

A november 6-án kezdődő felújítás alatt a 3 -as metró vonalán megoldott lesz a metrópótlás, de csak az utasok legfeljebb 60-70 százalékát tudják elszállítani - mondta a BKV vezérigazgatója.

„A hatvan, egy-két éves, csuklós busz a számítások szerint az utasoknak csak maximum 60-70 százalékát tudja elszállítani. A többi utas számára a 12-14-es villamosokat erősítjük meg: hosszabb kocsikkal és gyakrabban fognak közlekedni, illetve lesznek ráhordó járatsűrítések. Mi és a BKK is fog ajánlani alternatív útvonalakat az utasoknak.”

Bolla Tibor arról is beszélt, hogy novembertől milyen munkálatokat végeznek majd a vonal északi szakaszán.

„Megkezdődik az északi szakasz felújítása, a Dózsa György úti lesz az utolsó állomás, ami megújul. Az egész alagútra, Újpesttől Kőbányáig leszerződtünk, tehát le lesz zárva a Lehel térig teljesen a metró, ott megújul a teljes infrastruktúra. Ezt követi a középső és a déli szakasz alagút-felújítása.”

A BKV első embere elmondta azt is, hogy az autós forgalom számára milyen változásokkal jár majd a metró felújítása.

„A három sávból sajnos el kell venni egyet, így

novembertől csak két sávon lehet majd közlekedni a Váci úton.

Buszsávon fognak közlekedni a buszok. Hétvégén és éjjel egészen Kőbányáig, ahol lehet, buszsávok segítik a buszok közlekedését. Főleg az első időszakban közlekedési rendőrök segítik a forgalom irányítását.”

Bolla Tibor hozzátette: a jelzőlámpák előnyben részesítik majd a buszokat, továbbá a 12-es és 14-es villamosok közlekedését is segítik majd.

A BKV vezérigazgatója hangsúlyozta, a 3-as metró felújítása mellett az 1-es metró megújítására is szükséges figyelni az 1-es metró megújítására is. Magyar tervek alapján, magyar gyártósoron készülnek majd el a kisföldalatti új szerelvényei – tette hozzá a BKV vezérigazgatója.

„A kisföldalatti egyedi, ilyet nem gyártanak sorozatban, ezért ki kell építeni a gyártósorát, ezért alkalmas lenne a gyártására a magyar ipar. Nem is írható ki, hogy csak magyar cég pályázhat. Azt gondolom, hogy konzorcium fog összeállni. Mindenképpen először két prototípust gyártanak, amelyek próbajáratra indulnak. Olyan állapotban van a földalatti, hogy öt éven belül le kell cserélni a szerelvényeket. Haladékot nem tűr már a dolog. A prototípus gyártása után lesz egy tender és remélhetőleg a nyertes le is gyártja a járműveket.”

Bolla Tibor hozzátette a metrófelújítások mellett marad még pénze a BKV-nak busz és villamos beszerzésre is.

„Vannak még saját forrásaink buszvásárlásra.

Tervezünk a Volánbuszon keresztül vásárolni 30 darab magyar gyártmányú csuklós buszt a következő év első negyedévében. Folytatódnak a kötöttpályás felújítások, a villamosvonalak és a Nagykörút felújítását is folytatni kell.”

Budapesti Közlekedési Vállalat vezérigazgatója hozzátette a villamospályák felújításán túl a közeljövőben a BKK élni fog a CAF villamosok opciójának lehívásával is, tehát új spanyol járművekkel bővül a főváros tömegközlekedése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×