eur:
395.16
usd:
366.34
bux:
65130.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Így pusztított a vasárnapi vihar Magyarországon

Így pusztított a vasárnapi vihar Magyarországon

Országosan több mint kétezer bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez.

A viharos erejű széllel összefüggésben vasárnap több mint kétezer bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, jellemzően kidőlt fák, leszakadt faágak okoztak gondot. A vihar a közlekedésben is fennakadásokat okozott, továbbá amiatt országszerte több száz fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője elmondta: estig már több mint kétezer bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, és ez a szám folyamatosan nő.

Országszerte mintegy 1400 káresetet sikerült felszámolni, illetve már folyamatban van a felszámolásuk.

Jellemzően leszakadt ágak, kidőlt fák, illetve az ezek okozta károk miatt tesznek bejelentést a lakosok, továbbá olyan esetekhez hívják a tűzoltókat, ahol szél okozott épületkárt, vagy a faágak, fák a közlekedést akadályozzák - sorolta.

Közlése szerint a legtöbb bejelentés Somogy, Fejér, Bács-Kiskun és Pest megyéből, valamint a fővárosból érkezik.

Az OKF-hez nem érkezett bejelentés arról, hogy a vihar miatt bárki megsérült volna - tette hozzá.

Közlése szerint az este folyamán arra számítanak, hogy tovább nő a bejelentések száma, ennek, illetve az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelentésének megfelelően készülnek az éjszakai szolgálatra.

A szóvivő kitért arra is: az OKF azt kéri a lakosságtól, hogy értesítsék a katasztrófavédelmet, ha egy korábban bejelentett káresetet időközben felszámoltak, hogy a tűzoltók sehová se menjenek ki feleslegesen.

Az OMSZ vasárnap délután Facebook-oldalán azt írta:

a Nárciszra keresztelt viharban a legerősebb széllökéseket a Balatonnál regisztrálták: Siófokon 131, Balatonőszödön és a Kab-hegyen 126 kilométer/órát mértek.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében az OMSZ továbbra is országszerte erősen viharos szélre figyelmeztet. Azt írták: a szél jelentősebben késő estétől veszíthet erejéből, de az éjszaka során is lehetnek néhol 60-70 kilométer/órát kissé meghaladó szélmaximumok. Jelenleg az ország középső és délkeleti területein másodfokú, a szélső területeken - kivéve az észak-keleti megyéket - elsőfokú riasztás van érvényben a széllökések miatt.

A fővárosi tűzoltókhoz több száz bejelentés érkezett vasárnap a vihar okozta károk miatt, főként fák dőltek ki és a szél rongálta meg az épületeket - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-vel. Szinte percenként érkeztek a bejelentések arról, hogy a szél, illetve kidőlt fák épületekben, infrastruktúrában okoztak kárt. Két helyen a vasúti sínekre dőltek fák, de egy VIII. kerületi bevásárlóközpont tetőszerkezetét is megrongálta a szél.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-t vasárnap délután arról tájékoztatta: viharos széllökések miatt Siófokon mintegy 150 fogyasztónál szünetel a gázszolgáltatás, mert a szél felkapta egy családi ház udvarán álló trambulint, amely leszakította a gázcsonkot. Eddig mintegy 70 helyszínre kérték a tűzoltók segítségét, főként vezetékre és épületekre dőlt fák eltávolításához.

A legtöbb kárt a Balatonnál okozta a vihar.

Több helyen az áramszolgáltató munkatársaival közösen dolgoznak a tűzoltók a villanyvezetékre dőlt fák, leszakadt faágak eltávolításán.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint több mint 130 bejelentés érkezett a szélviharral összefüggésben vasárnap délután négy óráig. Az M7-es autópályán Kápolnásnyéknél, a 63-as úton Sárbogárdnál, a 6-os főúton Dunaújvárosnál és a 7-es főúton Székesfehérvárnál a kidőlt fák a közúti forgalmat is akadályozták.

Dunaújvárosban egy tízméteres fa villanyvezetékre dőlt, melynek oszlopát is kettétörte, Sárbogárdon egy élelmiszerbolt tetejét bontotta meg a vihar, Székesfehérváron egy kocsibeálló teteje szakadt az alatta parkoló autóra.

Pest megyében csaknem 300 bejelentés érkezett az országot elérő viharos szél okozta károkkal kapcsolatban - közölte a megyei katasztrófavédelem az MTI-vel. A bejelentések többsége kidőlt, illetve leszakadt faágakról számolt be, valamint leszakadt villamosvezetékekről.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Rákóczifalván csaknem ezer fogyasztási helyen szünetel az áramszolgáltatás, az áramszolgáltató E.ON szakemberei a helyszínen dolgoznak. A városban vezetékeket, transzformátorokat rongált meg a szél és kitört egy villanyoszlop is. A katasztrófavédelmet délután négy óráig 35 helyre riasztották.

Szintén szünetel az áramszolgáltatás Tolna megye három településén, ami csaknem 700 fogyasztót érint

- közölte az E.ON az MTI-vel. Fa dőlt a vezetékre, illetve villanyoszlopok törtek el, emiatt Hőgyészen, Szakályban, Pörbölyön és több külterületi fogyasztónál is szünetel a szolgáltatás.

Győr-Moson-Sopron megyében több mint nyolcvanszor riasztották a tűzoltókat megyeszerte, főként kidőlt fák miatt, másutt tetőket és villanyoszlopokat rongált meg a szél - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A Bezi és Fehértó közötti úton egy autóra dőlt egy fa, a benne ülő két ember könnyebben megsérült. Az E.ON közlése szerint a megyében 581 fogyasztónál nincs áram, Győrújbaráton pedig öt oszlopot döntött ki a viharos szél.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy nagyméretű fa borult két gépkocsira a 49-es főúton Mátészalka és Jármi között. A balesetben hárman könnyebben megsérültek. Nyíregyházán, Tiszabecsen és Nyírgyulaj határában letört faágak akadályozták a közlekedést, Záhonynál a vasúti pályát zárta el egy kidőlt fa. Szabolcsbákán és Kisvárdán lakóházak tetőszerkezetét bontotta meg a szél, Tiszavasváriban telefonvezetékre szakadt egy faág.

A viharos erejű szél országszerte a közlekedést is akadályozza.

Felsővezetékre vagy sínekre dőlt fa, illetve áramszedőtörés miatt jelentős késések alakultak ki a hegyeshalmi, a szobi, a nagykanizsai, a kelebiai, a pécsi, valamint a Bátaszék-Kiskunhalas vonalon - közölte a Mávinform.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×