Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szeretnék, de nehezen megy a családalapítás az egyetemistáknak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar egyetemisták családközpontúak, a legtöbben 2 vagy 3 gyermeket szeretnének vállalni, 2,5 körükben a kívánt gyermekek száma - derült ki a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom országos, reprezentatív felméréséből, amit az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával készítettek.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kezdeményezésében végzett kutatás azt vizsgálta, hogy egyetemisták hogyan gondolkodnak a családi élet és a karrier összeegyeztethetőségéről – mondta a szervezet felsőoktatási munkacsoportjának vezetője.

"11 egyetemet kerestünk fel, ahol összesen 1502 hallgató válaszolta meg a kérdéseinket. Alapvetően családközpontúnak mutatkoztak; több mint 90 százalékuk úgy nyilatkozott, mindenképpen szeretne megházasodni. 45 százalékuk azt mondta, először házasságot tervez, a biztosan házasodók másik fele együttélés után menne oltár elé.”

Engler Ágnes hangsúlyozta, a gyermekvállalásról is pozitív kép alakult ki, a hallgatók csupán 5 százaléka válaszolta, hogy tudatosan nem szeretne gyereket, a többiek két-három gyermekben gondolkodnak.

„Ez jóval több, mint amennyi gyermek ma Magyarországon megszületik.”

A kutatásvezető elmondta, megkérdezték azt is, hogy az egyetemi évek alatt is vállalnának-e gyereket a hallgatók, a válaszadók többsége ugyan 25-30 éves koruk közé teszik az első gyermekük megszületését, az egyetem alatt szívesen családot alapítók aránya csupán 2 százalékos volt.

„A női hallgatók kicsit korábbra, a férfiak későbbre (30-35 év közé) teszik az első gyermekük megszületését.”

A hallgatók többsége problémásnak találja a párkapcsolat kialakítását és a stabil párkapcsolat fenntartását, ami egyik oka lehet a családalapítás időbeli kitolódásának – tette hozzá Engler Ágnes.