Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szolgáltatásmegosztás könnyíthet a lakásbérleten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A lakásbérleti piac tele van buktatókkal a bérlők és a kiadók számára is. Egy magyar startup azt ígéri, hogy leveszi a vállakról a terhek egy részét - írja a Magyar Idők.

Miután a budapesti lakásbérleti díjak elszálltak, azaz kezdenek felzárkózni a régió nagyvárosainak az árszínvonalához, egyre nagyobb a tétje a sikeres lakásbérlésnek. Egzisztenciák, munkahelyváltások múlhatnak azon, hogy sikerül- e időben megfelelő lakást bérelni, másfelől a banki kamatok mélyrepülése idején a befektetési lehetőségek között kézenfekvő az ingatlan hasznosítása. Mindezek következtében folyamatosan nő a nyomás a bérleti piac szereplőin, így a zavarosban halászók könnyebben érvényesülnek.

Mindkét félnek megkönnyíti az életét, ha a folyamatban szerepel egy hivatásos közvetítő, amely beszerzi a hiteles adatokat és végigkíséri a teljes folyamatot, azonban ennek a költségét csak a prémium szegmensben viselik el a hozamok. A lakások túlnyomó többségénél a tulajdonos maga választja ki a bérlőt, illetve a bérlő igyekszik megfelelő bérleményt találni. Az ő életüket fogja megkönnyíteni, és a kifejezetten csalárd szándékkal élőket elriasztani egy hazai startup.

A Rentingo.com arra vállalkozik, hogy begyűjti a lehető legtöbb információt a a bérlőktől és a bérbeadóktól egyaránt, összeveti az adatokat a földhivatali nyilvántartással. Danóczy Balázs társalapító a Magyar Időknek elmondta, a honlapon a bérlő és a bérbeadó az átláthatóság érdekében egyaránt igazolhatja a valós személyazonosságát a regisztráció során. A bérlő személyes profilt hoz létre, amelyen fel van tüntetve róla egy sor fontos információ: fényképe, részletes bemutatkozása, igazolások a munkahelyétől, korábbi főbérlők véleménye, az, hogy időben fizet-e, vagyis hogy létező, fizetőképes, megbízható személy-e. A tulajdonos, aki a lakást hirdeti, szintén létrehoz egy profilt, ahol a lakásról és saját magáról tölt fel hiteles és ellenőrzött információkat. Vagyis mindkét fél nyomon követhető, és ha a bérlőnek szimpatikus egy ingatlan és annak a tulajdonosa, akkor kapcsolatfelvételt kezdeményez. Kizárólag akkor láthatják egymás személyes adatait, ha mindkét fél akarja a kapcsolatot.