INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Határozott időre szól a pedagógusbér-emelés?

Infostart / InfoRádió
A pedagógusok 2017 szeptemberi béremelése nem határozott időre szól - hangoztatta korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László azonban az InfoRádiónak elmondta, hogy dokumentumokkal tudják cáfolni Rétvári Bence államtitkár állításait.

"Az egyik ilyen dokumentum a Klebelsberg Központ elnökének, Solti Péternek a levele, amelyben felhívja a tankerületi igazgatók, a tankerületi centrumok vezetőit, illetve az iskolaigazgatók figyelmét, hogy a béremelés határozott időre szól. Pontosabban 2017. szeptember elsejétől egészen 2018. augusztus 31-éig.

A másik dokumentum egy úgynevezett átsorolási papír, amely egy, a 26. évét kezdő kétdiplomás tanítónő besorolását mutatja be 2017. augusztus 31-i és szeptember 1-jei bérével. Ebben a dokumentumban szintén külön ki van emelve, hogy egy tanítási évre szól" - sorolta a szakszervezeti elnök.

A PDSZ jogásza jogsértésekre is felhívta a figyelmet a nyugdíjba vonulási ügyekkel kapcsolatban, Mendrey László elmondása szerint ezek  elszaporodtak az utóbbi időben.

"Például az örökségi nyugdíj korhatárt elérő kollégáknak megszűnik a munkaviszonya, de sem felmentési időre, sem semmi másra nem jogosultak, így kénytelenek a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszűntét aláírni, így pedig

4-8 hónapnyi munkabértől esnek el.

Aki ugyanis az öregségi nyugdíjkorhatárt elérte, legalább 25-30 évet kellett hogy dolgozzon a közoktatásban, így 4-8 hónap a felmentési ideje. Ennek a felét ki lehet, a másik felét ki kell adni a pedagógusnak. Az eddigi gyakorlat szerint az idő felében munkára kötelezték a tanárokat, a fennmaradó részt pedig kifizették. A most elterjedő, jogszerűtlen gyakorlattal ettől az összegtől esnek el a kollégák" - emelte ki Mendrey László.

Rétvári Bence a tanárok kéréséről

A pedagógusok béremelésének utolsó ütemére szánt – 40 milliárd forintos – keretösszeg minden évben rendelkezésre áll majd, ám arról, hogy ki milyen mértékben részesülhet benne, évről évre az igazgatók döntenek – mondta az InfoRádiónak Rétvári Bence. Ezzel tesznek eleget a tanárok azon kérésének, hogy legyen a bérnek olyan eleme, amely teljesítmény alapján differenciálható, így az igazgatók motiválhatják az iskola dolgozóit – tette hozzá az államtitkár.A címlapról ajánljuk