eur:
394.4
usd:
370.59
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Már érdemes beadatni a védőoltást

Már érdemes beadatni a védőoltást

Megérkezett az influenza elleni ingyenes védőoltás a háziorvosokhoz, összesen 1,3 millió adag érhető el térítésmentesen.

Tavaly az ingyenesen rendelkezésre álló oltóanyagnak mindössze a fele fogyott el. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott szeretné, ha idén az összes 1,3 millió adag ingyenes oltóanyag elfogyna. Október végén kezdődik a kampányszerű oltási szezon. Az államtitkár ez alkalomból bejelentette: megérkeztek az influenza elleni ingyenes védőoltások a háziorvosokhoz.

 „Minden évben nagyjából januárban szokott kezdődni az influenzaszezon, ezért október végén szokott elkezdődni a kampányszerű oltás.”

Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár azok számára is javasolta az influenza elleni védőoltás beadatását, akik erre nem jogosultak térítésmentesen.

Az influenza akár súlyos szövődményeket is okozhat – ezt már Torzsa Péter háziorvos, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense mondta az InfoRádiónak.

Már érdemes beadatni a védőoltást

„Az influenza súlyos betegséget okozhat. A lappangási ideje 1-2 nap, de ilyenkor már fertőzhet. Magas lázzal kezdődik. Száraz köhögés, orrfolyás is jelentkezik. Később szövődménye lehet gyermekeknél arcüreg- és középfülgyulladás, felnőtteknél pedig akut hörgő- vagy tüdőgyulladás alakulhat ki. Akik nem kaphatják meg ingyenes a védőoltást, a családorvosuktól, foglalkozás-egészségügyi szakorvosuktól vagy más szakorvostól recepttel kaphatják meg. Minél előbb adassuk be, hiszen járvány idején már lehet, hogy késő lesz: már bujkál bennünk a fertőzés.”

 Az ingyenes oltás azoknak jár, akik a megbetegedés és annak szövődményei miatt különösen veszélyeztetettek – mondta Torzsa Péter.

„Ingyenes védőoltást kaphatnak a családorvosuktól azok, akik babát terveznek, krónikus betegségben – a cukorbetegségben, szív- és érrendszeri betegségekben, daganatos betegségben, vese- és májbetegségben vagy étkezési zavarban - szenvednek és a 65 év felettiek.”

Bár a járvány kialakulása csak januárra várható, az influenzafigyelő szolgálat október első hetében megkezdte működését. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint a 2017/2018-as influenzaszezonban 1351 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján figyelik az influenzaszerű megbetegedések előfordulását területenként és korcsoportonként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×