eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szegényebb régiókban gyakoribb a gyermekkori elhízás

Szegényebb régiókban gyakoribb a gyermekkori elhízás

Stabilizálódott a gyermekkori elhízás mértéke, azonban még mindig minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy nemrég elkészült kutatásában.

Kovács Viktória, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet táplálkozástudományi szakreferense az InfoRádiónak azt mondta, a felmérés 2007 óta fut Európában, közel 40 országban. Magyarország 2010-ben csatlakozott a WHO kezdeményezéséhez. A 2016 végén elvégzett legutóbbi kutatás eredménye szerint stabilizálódni látszik a gyermekkori elhízás előfordulása, azonban még mindig nagyon magas a túlsúlyos gyerekek száma: minden ötödik kiskorúra jellemző.

Jelentős a regionális eltérés: a Közép-Magyarországon a legalacsonyabb a gyermekkori elhízás aránya, legmagasabb pedig a Dél-Dunántúlon. A magasabb jövedelmi helyzetű régiókban alacsonyabb ez az arány, mint a szegényebb országrészekben. Érdekesség, hogy ez a különbség leginkább fiúkra jellemző, a jelenség okát még vizsgálják – tette hozzá a szekértő. 

Az elhízás mértékét a testtömegindex alapján határozzák meg, de gyerekeknél bonyolultabb megállapítani, mint felnőtteknél, hiszen a különböző életkorokban eltér a növekedés üteme, ráadásul több definíciója is létezik a fogalomnak – magyarázta a szakreferens.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×