eur:
393.93
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Felújítják a Nyugati pályaudvart, előbb-utóbb

Felújítják a Nyugati pályaudvart, előbb-utóbb

Újabb vakolatomlás figyelmeztette a döntéshozókat arra, hogy nem halogatható tovább a Nyugati pályaudvar teljes felújítása.

Még mindig el van kerítve egy rész a budapesti Nyugati pályaudvar jegypénztárainál, ahol pénteken két négyzetméternyi vakolat szakadt le a mennyezetről.

Az InfoRádió a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától megtudta, hogy a pénztárakat csak pénteken este fél hét és kilenc között kellett zárva tartani, amíg eltakarították a törmelékeket és megvizsgálták a mennyezetet, de azóta már mindegyik biztonságosan megközelíthető és korlátozás nélkül üzemel. A Márványcsarnok felőli bejárat azonban továbbra is zárva marad.

Az 1877-ben épült Nyugati pályaudvar már régen felújításra szorul. Kazinczy László, a Budapesti Műszaki Egyetem Út és Vasútépítési Tanszékének docense tavaly áprilisban azt mondta az InfoRádióban, hogy az épület minden szempontból elavult.

„Megváltoztak a vasútüzemi körülmények. Üzemmódváltások történtek – a gőzvontatásról dízel, arról pedig elektromos -, amelyek eltérő technológiát, tárolási körülményeket igényelnek. Nagy értékű elektronikák vannak a vonatokban. A vágányhálózat, a biztosítóberendezés rendkívül elavult. Területek is feleslegessé válnak, nincs annyi helyre szüksége a vasútnak, nem a vonatszámok csökkenése, hanem a technológiák következtében.

A pályaudvart mindenképpen át kell építeni.”

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy tavaly szeptemberi Kormányinfón azt mondta, hogy a kormány fel akarja újíttatni a Nyugati pályaudvart.

„Az ezerszáz milliárd forintos vasút-korszerűsítésben mindenképpen szerepeltetni kívánja a kormány a Nyugati pályaudvar felújítását, hogy a tömegközlekedés szervezésének minősége javuljon.”

A vasúttársaság a vakolatomlással összefüggő kérdéseinkre válaszolva jelezte, hogy előbb-utóbbi a Nyugati pályaudvart is felújítják. Egy kormányhatározat kétmilliárd forintot elkülönített erre a célra, sőt megkezdődött a műszaki előkészítés is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×