eur:
395.15
usd:
371
bux:
65118.41
2024. április 19. péntek Emma

Bővítené az életkezdési támogatást a kormány - a nap hírei

Az eddig elért értékek védelmét nevezte Európa fontos feladatának egy passaui rendezvényen a magyar miniszterelnök. Kiterjesztené januártól az életkezdési támogatást a kormány. Nem változtatott a jegybanki alapkamaton a monetáris tanács. A nap legfontosabb hírei október 24-én.

Új nagy tervek helyett az eddig elért értékek védelmét nevezte Európa fontos feladatának a magyar miniszterelnök egy passaui rendezvényen. Orbán Viktor egy helyi lap által szervezett fórumon a megvédendő eredmények között említette a schengeni rendszert és a szabad munkaerőáramlást. A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarországnak fontos Európa sikere, mert a magyarok évszázadokon át védték Európa keleti határait. Arról is beszélt, hogy nem lehet befogadni egy országba új népcsoportokat, ha ezt az ott élők nem akarják.

Kiterjesztené januártól az életkezdési támogatást a kormány. A parlamentnek benyújtott javaslat szerint a nem Magyarországon élő magyar gyermekek számára is lehetne nyitni Start-számlát. A javaslat szerint a 2005. december 31. után született belföldi gyermeket és a 2017. június 30. után született külföldi gyermeket életkezdési támogatás illeti meg. Egy másik kormányzati előterjesztés szerint jövőre még egyszerűbb lehet az adózás, ha az Országgyűlés megszavazza a nemzetgazdasági tárca most benyújtott javaslatát. A lakosságot érintő könnyítés lenne az automatikusan járó pótlékmentes részletfizetés összeghatárának több mint a duplájára emelése.

A monetáris tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására - közölte a testület, miután változatlanul, 0,9 százalékon hagyta az alapkamatot. A jegybanki alapkamat mértéke tavaly május óta nem változott, az egynapos jegybanki betét kamata pedig a szeptemberi ülés óta mínusz 0,15 százalék. A monetáris tanács megismételte, hogy az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat és a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges.

Megérkezett az influenza elleni ingyenes védőoltás a háziorvosokhoz. Az egészségügyért felelős államtitkár bejelentette: összesen 1,3 millió adag érhető el térítésmentesen, erre jogosultak mások mellett a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők. Hozzátette: a védettség kialakulásához körülbelül két hétre van szükség, ezért október végén kezdődik a kampányszerű oltás.

A Fidesz azt javasolja, hogy ha egy állami kampánytámogatásban részesülő párt a választáson félszázalékos eredményt sem ér el, köteles legyen visszafizetni az államtól kapott összeget. Gulyás Gergely frakcióvezető bejelentette azt is, hogy a visszafizetésért az adott párt legfőbb vezető testülete tagjainak teljes vagyonukkal kellene felelniük. A törvénymódosítás kétharmados többséget igényel. Az ellenzéki frakciók még nem döntöttek a javaslat támogatásáról, csak a Jobbik mondta, hogy feltehetőleg jóváhagyja a kezdeményezést.

Lehet népszavazást kezdeményezni arról, hogy rendszeresen össze lehessen vetni a vagyonnyilatkozatokban szereplő adatok helytállóságát a hatósági nyilvántartásokkal. A testület ezzel megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság korábbi, a hitelesítést megtagadó határozatát. A kérdést egy magánszemély nyújtotta be.

A temetési szolgáltatások áfacsökkentését kezdeményezi az MSZP. Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke a Fiumei úti sírkert előtt azzal indokolta pártja javaslatát, hogy az elmúlt években jelentősen nőttek a temetés költségei. Az MSZP ezért szerdán benyújtja törvényjavaslatát, amely a temetési szolgáltatások 27 százalékos áfáját 5 százalékra csökkentené.

Jogi eszközökkel akarja megakadályozni a kiemelt beruházásokat a Lehet Más a Politika. Sallai R. Benedek, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője kijelentette: a kormány 2010 óta minden olyan beruházást kiemeltté nyilvánít, ahol nem akarja átláthatóvá tenni a finanszírozást és lefolytatni az engedélyeztetést. Az LMP-s politikus két beruházást említett, amelyekben azonnali lépéseket tartott fontosnak: a Római-part ügyét és az Albertirsa és Kecskemét közötti nagyfeszültségű távvezeték építését.

Főként a Dunántúlon és Kelet-Magyarországon okozott károkat a viharos szél. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint elsősorban fakidőlésekről, letört ágakról érkeznek bejelentések. A kidőlt fák több helyen forgalmi akadályt okoztak, vezetékeket szakítottak le, épületeket és kerítéseket rongáltak meg. Veszprémben egy társasház hőszigetelését is megbontotta a szél. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a káresetek felszámolásán.

Németországban megválasztotta elnökének Wolfgang Schäuble eddigi pénzügyminisztert  a törvényhozás alsóháza. Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió képviselőjének megválasztását egyedül az Alternatíva Németországnak frakciója utasította el. Az új Bundestagban 7 pártnak van képviselete és 6 frakció működik.

Ausztriában a radikális jobboldali Szabadságpárttal kezd koalíciós tárgyalásokat a választásokon győztes Néppárt. A konzervatív tömörülést vezető Sebastian Kurz azzal indokolta döntését, hogy a két párt politikájában sok a tartalmi átfedés, és mindkettő a gyökeres változás híve.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×