eur:
395.5
usd:
366.67
bux:
65553.67
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Gulyás Gergely: 1956 a legnagyobb dicsőséget szerezte Magyarországnak

Gulyás Gergely: 1956 a legnagyobb dicsőséget szerezte Magyarországnak

1956 a legnagyobb dicsőséget szerezte Magyarországnak - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a Rákóczi-szövetség műegyetemi megemlékezésén, hétfőn Budapesten.

Az M1 aktuális csatorna beszámolója szerint a frakcióvezető arról beszélt, a világban csodálattal és elismeréssel néztek azokra, akik készek voltak az életüket adni a szabadságért.

Gulyás Gergely felidézte, hogy a Műegyetem hallgatói által megfogalmazott 16 pontos kiáltvány indította el a forradalmat. Magyarországnak a forradalom azt a hitet adta, hogy a szovjet megszállás után a demokrácia útjára lépett - tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője.

"Innen, a Műegyetemről indult a forradalom alapja, gyökere a szolidaritás volt a poznani munkásokkal" - mondta a frakcióvezető a megemlékezésen. Gulyás Gergely szavai szerint Lengyelországban szintén a kommunista diktatúrával szemben, a szabadságért léptek fel a munkások, és az irántuk érzett szolidaritás volt az, ami a budapesti egyetemistákat is az utcára vitte, akik szabadságot, többpártrendszert és demokráciát követeltek.

Politikai és családi rendezvények a nemzeti ünnepen

Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket, koszorúzásokat az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulóján. A központi rendezvények a Parlament előtti zászlófelvonással kezdődnek, Orbán Viktor kormányfő délután mond ünnepi beszédet. Emellett több kormánytag külföldön és vidéken vesz részt ünnepségeken, s az ellenzéki pártok is tartanak megemlékezéseket.

Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

A központi rendezvények a Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol ünnepélyesen Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonják Magyarország lobogóját. A díszünnepséget délután a Terror Háza Múzeumnál tartják, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet.

Szintén a fővárosban, délelőtt a II. kerületi önkormányzat megemlékezésén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezető és Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a II. kerület polgármestere mond beszédet.

Gulyás Gergely: 1956 a legnagyobb dicsőséget szerezte Magyarországnak

Több kormánytag külföldön vagy vidéken vesz részt ünnepi megemlékezéseken. Kovács Zoltán kormányszóvivő a londoni magyar nagykövetség ünnepi rendezvényén mond beszédet.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Berlinben, Trócsányi László igazságügyi miniszter Ungváron mond ünnepi beszédet a helyi megemlékezésen.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Szabadkán mond beszédet a vajdasági központi ünnepségén.

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára Washingtonban beszél majd.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Tolna megyében vesz részt több megemlékezésen.

Salgótarjánban az önkormányzati ünnepségen Sárfalvi Péter nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Fekete Zsolt szocialista polgármester mond beszédet.

A Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában egész nap protokollmentes megemlékezéseket tartanak.

Emellett számos más programmal várják a családokat, az érdeklődőket, a megemlékezőket a forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából. Az ünnepnapon ingyenesen lesz látogatható az Országház, ahol az érdeklődők megtekinthetik az érdeklődők a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát. A fővárosban napközben '56-os játékfilmeket és dokumentumfilmeket is vetítenek majd a Corvin, a Tabán, valamint a Kino Café Moziban. Este Szabadságkoncertet tartanak a Millenárison, ahol mások mellett fellép a New Level Empire és a Margaret Island.

A 4-6-os villamos és a 47-49-es villamos vonalán egy-egy ikonikus helyszínen, a korabeli hírekkel rikkancsok is járnak majd.

Emellett valamennyi ellenzéki párt rendez önállóan, illetve más pártokkal és szervezetekkel közös megemlékezéseket, koszorúzásokat.

A fővárosi MSZP délelőtt a Nagy Imre-emlékháznál, a DK délután a budapesti Nagy Imre-szobornál tart közös ellenzéki megemlékezést.

A Párbeszéd a Bibó-szobornál, a Liberálisok a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál is koszorúznak.

Az LMP fáklyás felvonulás keretében Debrecenben emlékezik a forradalomra, ahol Szél Bernadett, a párt miniszterelnök-jelöltje mond beszédet.

A Jobbik idén is a budapesti Corvin közben tartja megemlékezését. A koszorúzást követően fáklyás felvonulás indul a Magyar Rádió székházához, ahol emlékbeszédet mond Murányi Levente 1956-os szabadságharcos.

Az Együtt este Csepelen tartja ünnepi megemlékezését, amelyen beszédet mond Eörsi László történész és Szabó Szabolcs, az Együtt csepeli és soroksári egyéni országgyűlési képviselője.

A Momentum délelőtt a Bem szobornál tart koszorúzást.

Ellenzéki pártok és civil szervezetek nemcsak megemlékezéseken vesznek részt, hanem a fővárosban megmozdulásokat is szerveznek.

A rendezvények miatt országszerte és a fővárosban is több kerületet érintően lesznek forgalomkorlátozások.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×