eur:
392.86
usd:
366.22
bux:
66858.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Veszélyes jelenség tört ki a magyar kórházakban

Veszélyes jelenség tört ki a magyar kórházakban

Augusztus után szeptemberben is újabb négymilliárd forinttal nőtt az intézmények adóssága.

Szeptemberben 5,3 milliárd forinttal nőtt a közintézmények tartozása, és meghaladja az 50 milliárd forintot. Ebből 39,4 milliárd forint halmozódott fel a kórházaknál, rendelőintézeteknél, illetve a klinikai központtal is rendelkező egyetemeknél – derül ki a Magyar Államkincstár most nyilvánosságra hozott szeptember végi adataiból. Az egészségügyi intézmények adóssága az elmúlt hónapban 4, azt megelőzően 4,5 milliárd forinttal nőtt.

Tavaly év végén a költségvetési többletből a teljes egészségügyi-kórházi rendszer adósságát konszolidálták 45 milliárd forint értékben. Az egészségügyi rendszer konszolidálása évtizedek óta visszatérő probléma és rendszerint vannak is ezt rendező akciók – írja a zoom.hu.

A legnagyobb adósságot a Honvédkórház görgeti maga előtt, szeptember végén már 3,8 milliárd forinttal tartozott a beszállítóiknak, az adóssága egyetlen hónap alatt 600 millió forinttal emelkedett. További nyolc kórház illetve klinika küzd egymilliárd forintot meghaladó adóssággal; ezek közül is kiemelkedik a 1,8 milliárd forintos tartozásával a Péterfy Utcai Kórház, 1,5-1,5 milliárddal tartozik a szolnoki Hetényi Géza Kórház, illetve a Békés Megyei Kórház is. A milliárdos adósok sorában található az egyesített Szent István és Szent László Kórház, a Szent János, illetve a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetemek – amelyek mind-mind klinikai oktatóhelyek.

A kórházak halmozódó adóssága mellett másik figyelmeztető jel az állami Egészségbiztosítási Alap hiánya. Az NGM közlése szerint szeptember végén 34,5 milliárd forint hiányt mutatott az alap egyenlege, pedig az alap bevételei némileg emelkedtek tavalyhoz mérten. A béremelések azonban elvitték a többletpénzt: az első kilenc hónapban az egészségbiztosító 87,1 milliárd forinttal többet költött mint 2016 első kilenc havában – így összesen 821,2 milliárd forintot a gyógyító megelőző kiadásokra –, az adósság újra nőtt.

Ráadásul szeptember végéig az alap elköltött az egész évre szánt kiadások 79 százalékát – szemben az időarányosan elvárható 75 százalékkal. A túlköltést a kormány azzal magyarázza, hogy januárban az egészségügyi intézmények nem egyhavi, hanem kéthavi bértámogatásban részesültek. 

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×