Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Súlyos betegség fenyegeti a magyar lakosság háromnegyedét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország lakosságának csaknem háromnegyede a szükségesnél kevesebb kalciumot fogyaszt – derül ki a Magyar Osteoporosis és Osteoarthroló­giai Társaság (MOOT) a Theodora ásványvíz támogatásával megvalósult reprezentatív kutatásából.

A kalciumhiány következtében növekszik a csontritkulások és a csonttörések száma, itthon és világszerte egyaránt, továbbá a hosszú távon a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedéséhez is vezethet.

Takács István, a MOOT elnöke sajtótájékoztatón elmondta, a csontritkulás miatt kialakult csonttörésen átesett betegeknél – megfelelő kezelés nélkül – a következő törés kockázata két-háromszorosára nő. Az idősebb korosztályban a csípőcsonttörés után ráadásul az érintettek harmada nem éri meg a következő év végét.

"A betegség az esetek jelentős részében megelőzhető, illetve ha már kialakult, eredményesen kezelhető" – hangsúlyozta az orvos szakértő.

A napi javasolt kalciumbevitel 1000 milligramm lenne, ám a kutatás szerint a 18–60 év közötti magyarok hetven százaléka ennél alacsonyabb mennyiséget juttat a szervezetébe, és 20-30 százalékuk 600 milligrammnál is kevesebbet, ami már egészségügyi kockázatot jelent.

"A megfelelő kalciummennyiséghez számos módon lehet hozzájutni, például tej, tejtermékek, spenót, sóska, diófélék és más, magas kalciumtartalmú ételek, tabletta vagy ásványvíz révén. Utóbbi a laktózérzékenyeknek is jó megoldást jelent, hiszen természetes formában tartalmaz kalciumot és legalább olyan jól felszívódik, mint a tejtermékekből" – idézte Takács István szavait a Magyar Idők.