eur:
393.87
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Minden részlet a 3-as metró felújításáról

Minden részlet a 3-as metró felújításáról

November 6-án kezdődik a 3-as metró északi szakaszának teljes lezárása a felújítása miatt. Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója elmondta, csúcsidőben 59-60 csuklós busz az utasok 60 százalékát tudja majd elvinni.

A 3-as metró felújításának első szakasza november 6-án kezdődik az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti szakasszal, és várhatóan egy évig tart.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója szerint szinte lehetetlenség a metrópótlás, olyan mennyiségű az utasáramlás, amit csak földalattival lehetne elszállítani, hiszen félmillió embert kell a felszínre terelni.

  • Csúcsidőben 59-60 csuklós pótlóbuszt fognak beállítani, ezek el tudják vinni a metró utasainak 60%-át, de „többet nem lehet”.
  • A buszok 45 másodpercenként járnak csúcsidőben, ám ennél sűrűbben nem lehet közlekedéstechnikai okok miatt.
  • A 12-es és 14-es villamosok sűrűbben és több kocsival fognak járni
  • További 20 buszt közlekedtetnek alternatív vonalakon, ráhordó járatokként.
  • A BKV a végállomásokon és más helyeken tartalékbuszokat is beállít, ha nagy lesz az utasáramlás, továbbiakat állítanak be.
  • A pótlóbuszok nem Újpest-Központig, hanem tovább, az újpesti Árpád Üzletházig fognak járni, és a Lehel téren fognak visszafordulni.
  • A pótláshoz használt buszok túlnyomó többsége új vagy majdnem új, 1-3 éves jármű lesz.

Bolla Tibor kiemelte, hogy az alagúti munkák nemcsak északon folynak majd, hanem a teljes vonalon, ezért

hétvégenként a metró teljes vonalán pótlóbuszok fognak közlekedni a következő három évben.

Ehhez 70-80 buszra, és 150-200 sofőrre van szükség, és mindkettő rendelkezésre áll – tette hozzá a vezérigazgató, elismerve, hogy

valóban van munkaerőhiány, de további sofőröket toboroznak.

A BKV állományában jelenleg 2100 buszsofőr van, de ez a szám jövő év elejére néhány százzal emelkedhet. Mint mondta, rövid távon átcsoportosításra, járatritkításra nincs szükség, ezt a helyzetet jövő nyáron tekintik át.

Dugók lesznek

– jelentette ki a vezérigazgató, aki szerint elengedhetetlen, hogy az autósok türelmet tanúsítsanak a Váci úton, amelynek 3-3 sávjából egyet-egyet lezárnak, a Lehel téren pedig lámpa fogja segíteni a buszok fordulását.

Aggodalommal figyel az ellenzék

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője szerint a BKV-nak komoly kihívás lesz a 3-as metró pótlása.

„Csütörtökön már elszabadult a pokol. Egy rendkívüli üzemzavar miatt ki lehetett próbálni, milyen lesz az, amikor majd nem közlekedik a metró. Elfogadhatatlan, ha a hatodik pótlóbuszra sem fér fel az utas” - emlékeztetett a csütörtök reggeli esetre, amikor a Gyöngyösi útnál észlelt füst miatt lezárták a metrót egy szakaszon.

Az ellenzéki képviselő azt mondta, hogy nagy aggodalommal figyelik a november 6-át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×