eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Hatalmas változás a magyar iskolákban

Hatalmas változás a magyar iskolákban

Harmincezer, nagyrészt hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű tanuló bevonásával átfogó fejlesztési programot indít az Oktatási Hivatal az iskolaelhagyás csökkentésére – mondta el az InfoRádiónak Brassói Sándor köznevelési elnökhelyettes.

A lemorzsolódásnak leginkább kitett 150 óvoda és 300 iskola két éves intézményfejlesztését kezdik meg 12,9 milliárd forintos európai uniós támogatásból – jelentette be Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára.

A projektben csak az Oktatási Hivataltól körülbelül 1300-an vesznek részt: a helyzetfelmérést elvégző szakemberektől az intézményben segítő mentorokon és a szakmai továbbképzések résztvevőin keresztül az eszközbeszerzésben segítő munkatársakig.

Az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese az InfoRádiónak azt mondta, a cél az, hogy Magyarországon a magas lemorzsolódási mutatókkal rendelkező iskolák számára folyamatos mentori, szakmai keretrendszert biztosítson az intézmény dolgozóinak, tanulóinak és a fenntartóinak.

Az elnökhelyettes elmondása szerint ennek keretében a hónap végéig megvalósul az intézményi helyzetelemzés, december 31-ig a fejlesztési programterveket is elkészítik. Folyamatos monitorozás mellett 2020-ig lezajlik a projekt, segítve a módszertani megújulást és az eredményes oktatási struktúra kialakítását.

300 iskolából és azon kívül közel 2000 pedagógus közreműködésére számítanak. Ha azonban az egyeztetéseken, belső képzéseken és foglalkozásokon résztvevő szakembereket is számításba vesszük, összesen több mint 12 ezren érintettek – hangsúlyozta.

Brassói Sándor az InfoRádiónak azt mondta, bár a projekt 2020 októberében hivatalosan véget ér, reményeik szerint az eredmények évekig éreztetik hatásukat az érintett iskolákban. Azért is, mert az iskolánként – az együttműködésben részt vevő – három pedagóguson túl a tantestület összes tagjának feladatot kell vállalnia a projektben – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×