eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Így rendeznék a pártok a diákokat ért károkat

Így rendeznék a pártok a diákokat ért károkat

Heves politikai vitát váltott ki az Országgyűlésben a Czeglédy-ügyben érintett diákok kárrendezésére benyújtott kormánypárti javaslat.

Czeglédy Csaba, az Éljen Szombathely!, az MSZP, a DK és az Együtt szombathelyi képviselője – ügyvédként korábban az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátó politikus – és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik hónapok óta eljárás. A gyanú szerint 2011 és 2016 között diákmunka közvetítésével foglalkozó céghálózata segítségével társaival elkerülte a tevékenységük után fizetendő közterheket, csaknem 3 milliárd forintos vagyoni kárt okozva mindezzel a költségvetésnek.

A mintegy ezer érintett diák meg nem fizetett munkabére utáni kár rendezéséről szóló határozati javaslat országgyűlési vitájában Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője aláhúzta, hogy nem vitatják, hogy a büntetőeljárás lefolytatása, illetve a bűncselekmény tényének megállapítása az erre hivatott szervezetek hatásköre. „Egy alapos gyanú szerint elkövetett bűncselekmény károsultjai, akik ráadásul fiatalok és diákok, dolgoztak és nem kaptak fizetést, azok a lehető leghamarabb kaphassák meg az őket megillető jövedelmet.” – fogalmazott a politikus.

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára az elmúlt évek szocialistákhoz köthető visszaéléseinek felsorolása után rámutatott, hogy megvan a jogi lehetőség arra is, hogy a kárrendezés költsége ne az államot terhelje: „gyakorlatilag nem mentesülnek a felelősség, illetve az anyagi követelés alól azok a személyek és cégek, akik ebben érintettek voltak”.

Bóna Zoltán, a Fidesz vezérszónokaként az egész baloldal politikai felelősségéről beszélt a Czeglédy-ügy nyomán. „Indokolt annak vizsgálata, hogy a Humán Operátor Zrt. tevékenységének volt-e köze azon balliberális pártok finanszírozásához, amelyeknek a mai napig képviselője a szombathelyi közgyűlésben” – jelentette ki.

Legény Zsolt, az MSZP vezérszónokaként úgy látta, hogy a diákok, akik nem kapták meg a munkabérüket, teljes joggal vannak felháborodva, ám ha a Fidesz valóban segíteni akarna a hozzájuk hasonló károsultakon akkor lehetővé tenné, hogy a büntetőeljárások alatt is kifizethessék az érintett cégek – zárolt vagyonukból – az adóhatóság felügyelete alatt a munkabéreket. Szerinte az ügy „hazug állításokkal, mesterségesen felnagyított probléma megoldásának látszatát keltő, de valójában arra alkalmatlan eszköz, politikai hisztériakeltés és figyelemelterelés.” Felháborítónak tartotta továbbá, hogy a kormánypárti képviselők „megpróbálják úgy beállítani ezt a dolgot, minha ez a Magyar Szocialista Pártnak vagy a baloldalnak” a finanszírozását célozná.

Szilágyi György, a Jobbik vezérszónoka támogatta a diákok kárának rendezését, ám a szombathelyi önkormányzat határozatai nyomán álszentnek nevezte a Fideszt. „Nem voltak hajlandóak a Czeglédy-ügyet kivizsgálni úgy ahogy kellett volna, egyértelmű az, hogy önök Szombathelyen az MSZP-vel összeborulva mutyiznak, dolgoznak, korrupciógyanús ügyekbe keverednek” – fejtette ki a politikus.

A diákok kárrendezési határozatáról várhatóan még októberben szavazhat az Országgyűlés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×