Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Váratlan döntés a Római-parti mobilgát ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Közgyűlés a római-parti védmű part menti nyomvonalát támogató április határozatát szerdán rendkívüli ülésén. Ezzel okafogyottá válik az ügyben meghirdetett népszavazás.

A testület erről 18 igen szavazattal, 7 nem ellenében döntött.

A Fővárosi Közgyűlés határozatában kimondta: a védmű nyomvonalának pontos kijelöléséről később dönt és hatályon kívül helyezi az április 5-i határozatát. Ennek a határozatnak a visszavonása érdekében kezdeményezett az Együtt és a Párbeszéd fővárosi helyi népszavazást.

Hétfőn elkezdődött az aláírások gyűjtése az Együtt és a Párbeszéd által közösen kezdeményezett fővárosi helyi népszavazás kiírása érdekében hétfőn Budapesten. Az ügyben összeállt az ellenzék, az aláírások gyűjtésében a kezdeményezők mellett részt vesz az MSZP, a DK, az LMP, a Magyar Liberális Párt, a Momentum, a Modern Magyarország Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt.

Már az első napon 10 000 aláírás gyűlt össze.

A hitelesített kérdés így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV.5.) számú határozatát?"

Gy. Németh Erzsébet (DK) szerint a meghátrálásról szólt a határozat, ugyanúgy lépett a Fidesz, mint korábban az olimpia és a boltbezárás visszavonása kapcsán tette. Változás azonban szerinte nem történik, a javaslat kapott egy új számot, és a tervek szerint továbbra is a parton építik fel a monstrumot.

Nyilatkozatok a szavazás előtt

LMP: a városvezetés luxus lakóparkok érdekét szolgálja a Római-parton. A döntés előtt közölték: szerintük a városvezetés valamilyen ügyeskedés útján megpróbál megfutamodni a népszavazás elől, mivel fél a népakarat meghallgatásától és betartásától.

Jobbik: Jogszabálysértőnek tartja a párt, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésére benyújtott, a római-parti védművel kapcsolatos egyetlen előterjesztés tartalma az ülés kezdete előtt pár perccel sem ismert, így arról nem lehet felelősen dönteni. A Jobbik szerint a védmű nyomvonaláról való döntéshez egy kerületi szintű népszavazás lenne a legmegfelelőbb.

MSZP: a főváros vezetése haladéktalanul kezdjen egyeztetést a Római-partra tervezett gát nyomvonaláról. A budapestieknek, de legalább az óbudaiaknak joguk van arra, hogy közvetlenül döntsenek az új gát lehetséges helyéről. A parti gát mellett a kerítések vonalában és a Királyok útja-Nánási úton futó alternatívákat is megfelelően ki kell dolgozni.