eur:
394.89
usd:
370.61
bux:
65271.55
2024. április 19. péntek Emma

Kész a terv, eldőlt, hol épül az új Duna-híd

Elkezdődhet a Kalocsa–Paks közötti Duna-híd tervezése, miután a beruházó győztest hirdetett a tervezői pályázaton. Az egy kilométer hosszú hídon kívül több mint húsz kilométernyi közút is épül a beruházás keretében - írta a Magyar Idők.

A tervezési pályázatok közül a harmadik sikeres lett: a Közbeszerzési Értesítő közleménye szerint a Kalocsa Híd 2017 Konzorciumot alkotó Céh Zrt., Pont-Terv Zrt., valamint Utiber Kft. nettó 568 millió forintért végezheti el a Kalocsa–Paks Duna-híd tervezését és engedélyeztetését.

A beruházás célja, hogy a Duna kalocsai oldalán élők könnyebben vállalhassanak munkát a Paksi Atomerőmű 5. és 6. reaktorblokkjainak építkezésén, majd azok működtetésében. A kormány 2015 júniusában hozott határozatot arról, hogy a dunaföldvári és a szekszárdi Duna-hidak között egy harmadik Paks és Kalocsa között épüljön meg. Ennek előkészítésére, a tervezői munkákra a központi költségvetésből 870 millió forintot különítettek el.

A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. által közzétett adatok szerint a tervezőnek el kell készítenie az új Duna-hidat magába foglaló 512-es számú főútnak a Kalocsa és az M6 autópálya közötti szakaszára, valamint a Paksot Gerjennel összekötő, jelenleg még földút nyomvonalára tervezett szilárd burkolatú közútra vonatkozó környezetvédelmi hatástanulmányt is. Ezt követi az építési engedélyezési terv és a tenderterv elkészítése, de a tervezőnek meg kell szereznie a környezetvédelmi és építési engedélyeket is. Ezek a feladatok a nyertes pályázóval aláírt tervezői szerződés szerint 23 hónap alatt valósulnak meg. A győztes ajánlattevőnek várhatóan 26 hónap áll rendelkezésére, hogy megépítse a hidat - írta a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×