eur:
392.67
usd:
367.53
bux:
66315.62
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Szuperhatékony jegybank vagy őrültséggyár?

A jegybankelnök szerint eredményes évet zárt tavaly a Magyar Nemzeti Bank, az ellenzék azonban élesen kritizálta a szervezet vezetőjének munkáját. Megvitatta az országgyűlés a jegybank tavalyi tevékenységéről szóló jelentést.

Eleget tett törvényi kötelezettségeinek a Magyar Nemzeti Bank 2016-ban – hangsúlyozta Matolcsy György jegybankelnök az Országgyűlés előtt tartott beszámolójában. 

"Amint Magyarország és a magyar kormány, úgy a Magyar Nemzeti Bank is eredményes, nagyszerű évet zárt 2016-ban. (...) Mindhárom, mandátumában megfogalmazott feladatot teljesítette, így megőrizte az árstabilitást, fenntartotta a pénzügyi stabilitást és támogatta, segítette a kormány sikeres, növekedésközpontú foglalkoztatást bővítő gazdaságpolitikáját". 

Matolcsy György kiemelte, hogy a jegybank valamennyi programjával részt vehetett abban a fordulatban, amelynek eredményeként Magyarországot mindhárom nagy hitelminősítő újból a befektetésre ajánlott kategóriába sorolta, majd aláhúzta, hogy a jegybanki alapkamatot történelmi mélypontra csökkentették.

A jegybankelnök mindemellett úgy látta, hogy tavaly - a nyugati demokráciákban példátlan módon - az MSZP politikai támadássorozatot indított az Magyar Nemzeti Bank, illetve annak elnöke és családja ellen, ezek a támadások pedig kivétel nélkül hazugságokra épültek – tette hozzá Matolcsy György.

Galambos Dénes, a Fidesz vezérszónoka úgy látta, hogy a jegybank maradéktalanul eleget tett kötelezettségeinek.

"Az alacsony inflációszintnek köszönhetően a magyar családok jelentős jövedelem-növekedést könyvelhettek el a tavalyi évben, a reálkereset közel 7,5 százalékkal emelkedett."

Szakács László, az MSZP egyik vezérszónoka szóvá tette, hogy Matolcsy György expozéja után rögtön elhagyta az üléstermet, alelnökére bízva, hogy reagáljon a vitában elhangzó kritikákra, Bárándy Gergely, a párt másik vezérszónoka pedig gyávának nevezte ezért a jegybankelnököt.

"2016-ban robbant ki a botrány a jegybank alapítványai körül. (...) Mindenki számára nyilvánvaló lett, (...) hogy ez nem szól másról, mint hogy kreáltak egy meglehetősen nagy tőkével rendelkező fideszes kifizetőhelyet, ahonnan mindenféle embernek mindenféle jogcímen lehet kitolni azt a pénzt, amit egyébként a devizahiteleseknek kéne visszaadni".

A jobbikos Z. Kárpát Dániel úgy látta, hogy a jegybanki nyereségből a devizahiteleseket kellene segíteni.

"Az MNB pontosan a függetlenségére hivatkozva valósítja meg azokat a nettó őrültségeket, amelyek minden tisztességes nemzetgazdaságban elképesztő következményeket vonnának maguk után és olyan jogkövetkezményeket is, amelynek egy kihallgatás csak az előszobája lenne."

Hadházy Ákos az LMP részéről úgy fogalmazott, hogy az MNB tovább folytatja az urizálást.

"Bizony az emberek milliói azért mégiscsak tudják azt, hogy a Magyar Nemzeti Bank horribilis pénzeket nyert a forint gyengítésén. Nagyon jól tudják és borzasztóan fel vannak ezen háborodva."

A képviselő szorgalmazta, hogy a jegybank fizesse be az államkincstárba a nyereségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei kilátásokat illeti, az előzetes adatok alapján leginkább az optimizmus jellemezheti majd a délelőtti kereskedést, emelkedés jöhet a kontinens vezető tőzsdéin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×