Itt az új fővárosi verzió a Római-parti gáttal kapcsolatban

InfoRádió
2017. október 18. 10:17
A Nánási út - Királyok útja nyomvonalat teljesen kizártak, a többiről később döntenek. A korábbi határozatuk visszavonásával értelmetlenné tették a népszavazási aláírásgyűjtést. Az ellenzék szerint megijedt a főváros.

Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Közgyűlés a római-parti védmű part menti nyomvonalát támogató április határozatát szerdai rendkívüli ülésén. A közgyűlés 18 igen szavazattal, 7 nem ellenében döntött.

Ez ellen a határozat ellen kezdeményezett helyi népszavazást az Együtt és a Párbeszéd, ami viszont így okafogyottá vált.

A vitában a III. kerületi polgármester arról beszélt, hogy az óbudaiak 59 százaléka a kerítések nyomvonalára kiépített védművet támogatja. Ez megvédené az árterületen élőket, és megmaradhatna a természetközeli állapot is.

A Maradjanak a FÁK a Rómain elnevezésű Facebook-oldalon közzétették az elfogadott. Habár a pontos útvonalról valóban később döntenek, a Nánási-Királyok úti változatot a mostani döntéssel kizárták a lehetőségek közül, és csak a kerítésvonali és a hullámtéri telkeken belüli nyomvonal-alternatívákat fogják vizsgálni. 

Gy. Németh Erzsébet (DK) szerint a meghátrálásról szólt a határozat, ugyanúgy lépett a Fidesz, mint korábban az olimpia és a boltbezárás visszavonása kapcsán tette. Változás azonban szerinte nem történik, a javaslat kapott egy új számot, és a tervek szerint továbbra is a parton építik fel a monstrumot.

Az LMP és a Jobbik is tiltakozott amiatt, hogy csak az utolsó pillanatban ismerhették meg a szavazásra bocsátott javaslatot.

Tarlós István főpolgármester ismét hangsúlyozta, hogy az ellenzék hangadói, például Horváth Csaba és Gy. Németh Erzsébet korábban megszavazták a part menti terveket, és évekkel ezelőtt elutasították a Nánási úti nyomvonal fejlesztéseit.

Bús Balázs III. kerületi polgármester az ülésen azt hangsúlyozta, hogy az ellenzéki pártok méltatlan módon teszik a kampány fő témájává az árvízvédelmet, az óbudai lakosság védelmét.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd képviselője, Zugló polgármestere az ülés után azt mondta, a főváros elérte a célját, hogy értelmetlenné váljon a népszavazási kezdeményezés. Ezzel együtt folytatják a küzdelmet a Római-part értékeinek védelmében, akár más, új népszavazási kérdést fogalmaznak majd meg.

Korábban a közgyűlés nem támogatta a Lányi András író, filozófus által szakértőkkel készíttetett, a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmére vonatkozó, a római-parti tervezett védmű part menti változatát ellenző javaslatot. A Nánási út - Királyok útja nyomvonalért ezután tüntetést is tartottak. A testület támogatta viszont a III. kerületi polgármester javaslatát a kerítések vonalán történő védekezés megvizsgálásáról.

Tarlós István a népszavazást kampányfogásnak és időhúzásnak tartotta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást