Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Idén is kapnak 10 ezer forint értékű Erzsébet utalványt a nyugdíjasok - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hatályon kívül helyezte a római-parti védmű part menti nyomvonalát támogató áprilisi határozatát a Fővárosi Közgyűlés. Tovább szigorítaná a büntető-törvénykönyvet a gyermekek védelmében a Fidesz.

Idén is ad 10 ezer forint értékű Erzsébet utalványt a nyugdíjasoknak a kormány karácsony előtt. Erről a miniszterelnök beszélt az Idősek Tanácsa ülésen, az Országházban. Orbán Viktor a nyugdíjprémiumra utalva arról beszélt, hogy Magyarország történetében először fizetnek ki ilyen jellegű juttatást novemberben és a kiszámítás alapja a 4,1 százalékra tervezett gazdasági növekedés. A nyugdíjprémium maximuma 12 ezer forint. Átlagnyugdíjjal számolva novemberben mintegy 23 ezer forinttal kapnak többet az érintettek.

Hatályon kívül helyezte a római-parti védmű part menti nyomvonalát támogató áprilisi határozatát a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése. A testület később jelöli ki a nyomvonalat. Az áprilisi határozat visszavonásáért kezdeményezett korábban népszavazást az Együtt és a Párbeszéd. A szocialisták haladéktalan egyeztetést sürgetnek a római partra tervezett gát nyomvonaláról.

Nemzetközi együttműködésekkel fejleszthetőnek tartja a magyar járműipart a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az Automotive Hungary 2017 kiállítás megnyitóján azt mondta: a rendszerintegrációt elsősorban a visegrádi országokra kell kiterjeszteni. A tárcavezető hangsúlyozta: a járműipar fejlesztése szerteágazó feladat, egyszerre érinti a gyártókat, a beszállítókat, az energetikai szektort, a kutatási és fejlesztési ágazatot, valamint a kormányt és az önkormányzatokat. Kiemelte: a kormány 2020-ig 3 milliárd eurót költ kutatási és fejlesztési innovációs területekre, az összeg jelentős része a járműipart fogja segíteni.

Tovább szigorítaná a büntető-törvénykönyvet a gyermekek védelmében a Fidesz. Selmeczi Gabriella, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője azt mondta: ha a parlament elfogadja a változtatásokat, akkor egy kiskorú elleni szexuális bűncselekmény miatt elítélt a büntetés után sem térhet vissza olyan munkakörbe, amelyben kiskorú van rá bízva. A kormánypárti politikus jelezte: ez a kérdés eddig a bíró szabad mérlegelési jogkörébe tartozott. A változás már december elsején hatályba léphet parlamenti jóváhagyás esetén.

Megszerezte a szükséges negyven képviselői aláírást a devizahitelesekről szóló parlamenti vitanap megtartásához az LMP. Hadházy Ákos társelnök elmondta: kezdeményezésüket a Jobbik és független képviselők támogatták, míg a szocialisták, ahogy azt korábban bejelentették, nem adták aláírásukat ahhoz. A politikus továbbra is szükségesnek tartotta a kérdés parlamenti megvitatását, miután Matolcsy György jegybankelnök nemrég állítólagos devizahitel-károsultakról beszélt, vagyis Hadházy Ákos szerint még a vezetők sem érzékelik a probléma súlyát.

Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Programként működik tovább a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programja. A Nemzeti Kulturális Alap közleménye szerint azt szeretnék, ha a névváltás újabb lendületet adna a támogatási rendszernek és ezen keresztül a hazai könnyűzenének. A hvg.hu a múlt héten arról írt, hogy a Cseh család nem hosszabbítja meg a névhasználati jogra kötött megállapodást az Emberi Erőforrások Minisztériumával.

A Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki Ennio Morriconét. Az Oscar-díjas zeneszerző budapesti koncertje előtt vehette át az állami elismerést. Az indoklás szerint a világhírű művész kiemelkedően sokat tett a magyar zeneművészet népszerűsítéséért. Az eseményen jelen volt és gratulált a zeneszerzőnek Koltai Lajos filmrendező is, aki a Sorstalanság mellett a Malena című filmben dolgozott együtt Ennio Morriconéval.

Németországban megkezdődtek a koalíciós tárgyalások az Angela Merkel német kancellár vezette CDU/CSU pártszövetség és a szabaddemokraták között. A CDU/CSU küldöttsége már ma tárgyalt a Zöldekkel is az úgynevezett Jamaica-koalíció felállításáról. A két kisebbik párt holnap egyeztet egymással, pénteken pedig a négy párt kerekasztal-tárgyalása várható.