eur:
393.86
usd:
368.46
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Van, amihez összefog az ellenzék

Van, amihez összefog az ellenzék

Kilenc ellenzéki párt vesz részt a Római-parti gátról szóló népszavazás aláírásgyűjtésében. A Fővárosi Közgyűlés szerdán rendkívüli ülést tart a kérdésről.

Az Együtt és a Párbeszéd kezdeményezte azt a referendumot, amelyet nemrégiben a Kúria is jóváhagyott. Juhász Péter, az Együtt elnöke bejelentette: hétfőn megkezdték az aláírások gyűjtését.

„Rendkívül nagy számban, pultokkal kint leszünk a közterületeken és elkezdődik az aláírásgyűjtés. 30 nap alatt 138 ezer aláírást kell összegyűjteni.”

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke azt mondta: ezzel meg tudják mutatni, hogy vannak olyan fontos ügyek, amiért a pártok össze tudnak állni.

„A Római-parti mobilgát ügye nem öt darab fa kivágásáról szól, hanem arról, hogy nem engedjük tovább az Orbán-kormány pusztítását.”

A Párbeszéd társelnöke mellett Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja is úgy véli, szükség van a mobilgátra, csak nem a Római partnál, és nem ennyi pénzért.

„Mi arra is figyelni fogunk, hogy nehogy valamilyen más trükkel újra játékba hozzák a parti mobilgátat. Gátra szükség van, de nem lent, hanem a Nánási út-Királyok útján kell megépíteni.”

Ferenczi István, az LMP elnökségi tagja is azt közölte: a csillaghegyi öblözet védelmére van jobb megoldás a mobilgátnál.

„Azt is gondoljuk, hogy felelős döntést a csillaghegyi öblözet védelmében akkor lehet hozni, ha az összes felmerült nyomvonalról ugyanolyan részletességű tanulmányok, tervek készülnek.”

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője azt mondta: Tarlós István főpolgármester nem értette meg az óbudaiak szavát.

„El kell számolnia Tarlós Istvánnak is azzal, miért akar elkölteni mintegy negyven milliárd forintot hetven hektár védelmére, amikor jóval olcsóbb és egyszerűbb lenne a meglévő nyomvonalat támogatni.

A főpolgármester néhány héttel ezelőtt érthetetlennek nevezte, hogy az óbudai önkormányzat nem ad tulajdonosi hozzájárulást semmilyen építkezésre, amíg a Római partnál lévő telkek határánál felhúzandó gát terveiről nem születik döntés.

„A tulajdonosok száma 250-300 között van. A tanulmányterv el fog készülni a telkeken belüli változatra, de ennek csak akkor tud relevanciája lenni, ha van értelme. Pusztán azért, mert a tiltakozók kérik, még nem lesz.”

A Római-parti árvízvédelem a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén is napirenden lesz

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×