eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

A V4-ek bővítenék az uniót - a nap hírei

Kiálltak a nyugat-balkáni országok európai integrációja mellett a visegrádi csoport államfői. A miniszterelnök szerint a kormány intézkedéseivel 2010 óta több mint háromezer milliárd forint maradt a magyar családoknál. Kilakoltatási moratórium elrendelését követeli a kormánytól a Jobbik a jövő évi választásokig. A nap hírei 2017. október 14-én, szombaton.

Kiálltak a nyugat-balkáni országok európai integrációja mellett a visegrádi csoport államfői. A cseh, a magyar, a lengyel és a szlovák vezetők szekszárdi tanácskozása után a magyar köztársasági elnök hangsúlyozta: fel kell gyorsítani a Nyugat-Balkán integrációját, mert ez segítheti a számos kihívás által veszélyeztetett régió biztonságát. Áder János kijelentette: általánosabbá kellene tenni azt a szemléletet, hogy amit eddig hulladéknak tekintettünk, az sokkal inkább nyersanyagforrás legyen.

A miniszterelnök szerint a kormány intézkedéseivel 2010 óta több mint háromezer milliárd forint maradt a magyar családoknál. Orbán Viktor a Figyelő Top200 díjátadó gálán kijelentette: a kabinet az elmúlt időszakban megfékezte az inflációt, és folyamatosan csökkentette az adókat. A kormányfő jó döntésnek nevezte a segélyalapú helyett a munka alapú gazdaság kialakítását. Hozzátette: sikerült érdekelté tenni a külföldi tőkét az ország sikerében is.

Technikai segítségnyújtási megállapodást írt alá a Világbank illetékes alelnökével a nemzetgazdasági miniszter. A projekt célja, hogy támogassa a magyar munkaügyi szervezetet az álláskeresőknek személyre szabott, a valós élethelyzetükhöz és igényeikhez jobban illeszkedő támogatások és szolgáltatások nyújtásában. A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank washingtoni éves közgyűlésén részt vevő Varga Mihály kiemelte: a megállapodás segíthet a munkaerőhiány enyhítésében.

Kilakoltatási moratórium elrendelését követeli a kormánytól a Jobbik a jövő évi választásokig. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a kabinet ígérete ellenére nem tudott érdemben segíteni a bajba jutott devizahiteleseknek, sőt több a kilakoltatás, mint az előző, baloldali kormány idején. A jobbikos politikus hangsúlyozta: pártja kidolgozta saját megoldási javaslatát.

A paksi atomerőmű bővítésével összefüggő kifizetések leállítását követeli az LMP az uniós bírósági eljárás idejére. Az ellenzéki párt közleménye szerint az osztrák kormányfő még a mostani választások előtt jelezte, hogy az Európai Unió Bíróságához fordul Paks 2 állami támogatása miatt. Az LMP úgy látja, hogy a paksi beruházás az évszázad legkorruptabb és legveszélyesebb üzlete, ami az uniós források elapadása után biztosíthat anyagi forrást a Fidesz kormánynak.

Választókerületi együttműködést, de külön pártlistákat szorgalmaz a jövő évi választásra az Együtt. Az ellenzéki párt közleménye fontosnak nevezi, hogy az Együtt, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum által alkotott úgynevezett új pólus önálló listát állítson, de minden egyéni választókerületben egy-egy jelöltet indítson a Fidesszel szemben. Juhász Péter, az Együtt elnöke és Szigetvári Viktor választmányi elnök közölte: a párt hétfőn kezdi az aláírásgyűjtést az római-parti mobilgát ügyében kezdeményezett népszavazási kezdeményezéshez.

Ösztöndíjpályázatot hirdetett ápolási mesterképzésen résztvevő hallgatóknak az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. A kormányzat célja, hogy segítse a magasan képzett ápolók utánpótlását. Az ösztöndíj mértéke a képzés első félévében 640 ezer forint, a második félévétől kezdve pedig 320 ezer és 640 ezer forint közötti összeg lehet.

Magyar idegsebészek utaznak Malawiba, hogy segítsék a gyógyítást. Nagy Gábor, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet idegsebész főorvosa az M1-nek elmondta a 17 millió lakosú afrikai országban mindössze két idegsebész van. Markia Balázs, az intézet gyermekidegsebésze arról beszélt, hogy a csoport új műtéti technikákat tanít majd az ottani kollégáknak.

Kaliforniában már 34 halálos áldozata van a híres borvidékeken keletkezett tűznek. A felperzselt terület nagysága 8 megyében eléri a 90 ezer hektárt. A tűz 5.700 épületet semmisített meg. 25 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, még nem tudni, hogy ők mikor térhetnek haza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×