eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Új népbetegség tarol - minden negyedik ember halálát okozza

Új népbetegség tarol - minden negyedik ember halálát okozza

Kétszer több ember veszti életét Európában trombózisban, mint mell és prosztatarákban és közlekedési balesetben együttvéve. Pénteken van a Trombózis Világnapja, a betegség tüneteiről, a genetikai hajlamról, a kezelésről az InfoRádió Pfliegler Györgyöt, a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság vezetőségének tagját kérdezte.

A trombózis a betegségek kaméleonja - vélekedik egyik írásában Pfliegler György.

A görög szó magyar fordítása – „vérrögösödés" – nem gyökerezett meg a köznyelvben, eredeti változatában ismeri orvos és beteg ezt a népbetegséget. Hazánk sajnos igen „előkelő" helyet foglal el mind a megbetegedési, mind a halálozási listán.

Trombózis az egész szervezetet behálózó erek bármelyikében létrejöhet, és járhat a véráramlás megakasztása révén enyhébb-súlyosabb, esetenként végzetes következménnyel. Ezért a tünetek is igen változatosak, a trombózis a betegségek igazi „kaméleonja". Így lehet a tünete egyoldali lábduzzanat és fájdalom (alsóvégtagi mélyvénatrombózis), nehézlégés, mellkasi fájdalom (szívinfarktus, tüdőembólia), heveny hasi katasztrófa (a hasi erek elzáródásakor) vagy éppen beszédzavar, bénulás (gutaütés), de lehet tünetmentes is, amikor csak szövődményeit látva válik nyilvánvalóvá, hogy hónapokkal, évekkel korábban trombózis, embólia zajlott le.

Vérnyomás beállítása, fogyás

Mit tehetünk megelőzésére, mi múlik rajtunk? Vannak általános teendőink, amelyek az egészséges életmód részei. Ilyenek például a vérnyomás beállítása és szinten tartása, a fogyás, a megfelelő mozgás, egészséges étkezés, a dohányzás elhagyása, hogy csak néhány, remélhetően közismert tényt említsünk.

Mélyvéna-trombózis

A következőkben a mélyvéna-trombózisok egynémely vonatkozását emeljük ki. Elsősorban a középkorú és az idősebb korosztályt érinti, sajnos jellemzően nagy az ismétlődési, kiújulási hajlama is.

Az általa okozott halálozás hazánkban többszöröse a fejlettebb európai államokénak. Különösen fájó adat ez, hiszen egy többnyire megelőzhető betegségről van szó. A kórházi betegek körében korábban először a sebészi beavatkozások trombózist kiváltó hatását ismertük meg, s vált ennek köszönhetően széles körben a megelőzés részévé a kismolekulatömegű heparin- injekciók alkalmazása egy-egy műtétet követően.

Az utóbbi évek irányították a figyelmet a nem sebészeti osztályok (belgyógyászati, ideggyógyászati stb.) betegeire, s arra, hogy itt is nagy a kockázata (fekvés, fertőzések, egyes alapbetegségek, mint például daganatok, szívelégtelenség) a mélyvénák trombózisának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×