eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Magyarország segíti az üldözött keresztények hazatérését - a nap hírei

Az idén először kapnak nyugdíjprémiumot a nyugdíjasok, a pénz novemberben érkezik. Kilép az UNESCO-ból Egyesült Államok és Izrael.

Magyarország segíti az üldözött keresztények hazatérését - erősítette meg a miniszterelnök. Orbán Viktor a keresztényüldözésről Budapesten tartott nemzetközi konferencián arról beszélt, hogy a segítség legjobb módja, ha a támogatást az üldözött keresztények egyházaihoz juttatják el. A kormányfő ismét arról beszélt, hogy Európa olyan bevándorláspolitikát erőltet, amely beengedi a veszélyes szélsőségeseket az unióba.

Az idén először nyílik lehetőség az idősek számára nyugdíjprémium kifizetésére - erősítette meg a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály egy második kerületi idősek otthona ünnepségén azt mondta: az emelt nyugdíjat, illetve a prémiumot novemberben kapják meg az érintettek. Ez egy 125 ezer forintos átlagnyugdíj esetében körülbelül 24 ezer forintot jelent.

Az előrehozott öregségi nyugdíj lehetőségének megteremtésére szólítja fel a kormányt az MSZP. Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának alelnöke az egri részországgyűlés után azt mondta: pártja a jelenlegi 28.500-ról 50 ezer forintra emelné az öregségi nyugdíjminimumot. Szólt arról is, hogy a kormánynak ki kellene dolgoznia a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetését, illetve el kellene törölnie a nyugdíj melletti munkavégzés tilalmát.

Az Európai Unió csalás elleni hivatalához fordul Deutsch Tamás amiatt, hogy Gyurcsány Ferenc cége, az Altus 80 millió forintot adott Czeglédy Csabának. A fideszes európai parlamenti képviselő szerint a tranzakció felveti az uniós források terhére elkövetett súlyos csalás és más szabálytalanságok gyanúját. A volt miniszterelnök pártja közleményben jelezte: állításai miatt beperlik a fideszes politikust.

Feljelentette a Jobbik Soros Györgyöt, hogy a nyomozóhatóság derítse ki, valóban létezik-e az úgynevezett Soros-terv. Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője elmondta: a feljelentést alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete, alkotmányos rend elleni szervezkedés, rombolás, hazaárulás és lázadás miatt tette a Jobbik a kormánypárti politikusok kijelentései alapján.

A közigazgatási szolgáltatásokat javító informatikai fejlesztés indult. A tízmilliárd forintos költségvetésű projekttől az ügyintézési idő és az adminisztrációs terhek csökkenését várja a Miniszterelnökség. Az indoklás szerint az államigazgatásban összességében csaknem 300 különböző szakrendszert használnak, ezek sok esetben nem kommunikálnak egymással.

Megkezdte működését az influenzafigyelő szolgálat. A szervezet 1.351 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján figyeli az influenzás esetek előfordulását területenként és korcsoportonként. A jelentések szerint a múlt héten 5.500-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, de a virológiai vizsgálatok még nem igazolták az influenzavírus jelenlétét.

A nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli vizsgáival kezdődik pénteken az őszi érettségi időszak. November 24-ig 161 helyszínen 8.076 diák érettségizik majd. A tanulók várhatóan több mint 9.600 vizsgát tesznek le: 3800-at emelt, 5800-at középszinten.

Magyarország szerint az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése megvédte a kisebbségi oktatási rendszert Ukrajnában. Az erről szóló határozatot 80 százalékos többséggel fogadta el a testület. A dokumentum kimondja: a meglévő egynyelvű kisebbségi oktatási rendszerben kell javítani az államnyelv tanításának feltételein. Kijev viszont azt állítja: a döntésben kettős mérce érvényesült. Az indoklás szerint ha egy ukrajnai állampolgár nem beszél jól ukránul, sok lehetőségtől esik el. Az is elhangzott, hogy Ukrajna nyitott marad a párbeszédre.

Jóváhagyták az Európai Ügyészség létrehozását az uniós igazságügyi miniszterek. 20 tagállam csatlakozott a szervezethez, amely a tervek szerint 2021-ben kezdi meg működését. A vádhatóság független főügyésze bizonyos feltételek mellett jogosult lesz nyomozások és büntetőeljárások lefolytatására az unió költségvetését érintő bűncselekmények ügyében.

A katalán fővárosban tízezrek tüntettek az egységért a spanyol nemzeti ünnepen, amit az elszakadáspárti önkormányzatoknál munkával bojkottáltak. Az alkalmazottakat nem kötelezték munkavégzésre, aki akart, otthon maradhatott ezen a hivatalosan munkaszüneti napon.

Kilép az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből, az UNESCO-ból az Egyesült Államok. A döntés bejelentésekor a washingtoni külügyminisztérium a szervezet állítólagos Izrael-ellenességére hivatkozott, és alapvető reformokat sürgetett a szervezetben. A kilépés december 31-től hatályos. Néhány órával később Izrael is bejelentette távozási szándékát.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×