Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az apa-gyermek kapcsolat stresszcsökkentő hatású

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Meg kell változtatni azt a szemléletmódot, amely a családban a gondoskodó gyengédséget csak az anya és a gyermek kapcsolatában tudja elképzelni - mondta az InfoRádiónak Léder László pszichológus. A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom "Apa (is) csak egy van!" című konferenciájának témájáról a szakember az InfoRádióban beszélt.

A kisgyermekről való gondoskodás - a fürdetés, az öltöztetés - megosztása azért is jelentőségteljes, mert a gyermek számára ez nagyon fontos üzenet.

„A gyermek a gondozóhoz kötődik.

apa-gyerek

Hiába jó apa valaki, ha a kritikus pillanatokban nincs jelen, ha nem ő ad ételt, nem ő öltözteti és csak ritkán fürdeti, így ugyanis a gyerek lelkében is másodlagos szereplővé válik. Sok édesapa szenved attól, hogy a gyermeke számára nem ugyanolyan fontos, mint az anya. Később, a kamaszkorban ennek óriási hátrányai lehetnek.”

Léder László elmondta, a konferencián arról is szó esett, hogy az apa-gyermek kapcsolat a férfiak egészségét is befolyásolja.

apa-gyerek2

„Csökkenti a stresszt, a szorongást, fáradtságot.

Ha azonban nincs egymásra hangolva az apa és a gyermek, az apának szokatlan, amit időnként tennie kell, az csak növeli a stresszt. Ha a férfiak túldolgozzák magukat azt gondolva, hogy ez az elsődleges apai feladat, akkor ezt a stresszcsökkentést is elveszik maguktól.”

Léder László kiemelte, a konferencián, ahogy mindig, szó esett a válás hatásairól, is, mert - mint a pszichológus fogalmazott -, ez az „apátlanító rendszereink” egyike.

„Ha az apa és a gyermeke elidegenedik egymástól, az mindenkinek rossz: az anyának, az apának, de legfőképp a gyermeknek. A válás utáni új család alapítása, az új apa vagy gondozó megjelenése nagyon összetett kérdés. Elképzelhető, hogy az édesapa nem kíván foglalkozni a gyermekével, de a családba kerülő új férfi apaként kötődik hozzá. A lelki működés nagyon rugalmas, a gondozóhoz, a szerető személyhez könnyen kötődünk.”

A pszichológus hozzátette: gond akkor van, ha a gyermek erősen kötődik az édesapjához és képbe jön egy másik férfi, és ezt a helyzetet rosszul kezelik.

apa-gyerek3

„Káros, ha kettős apai kötődést várnak el.

A gyermeknek egy apja lehet, aki szereti és gondozza, de az nem biztos, hogy a vér szerinti apja.”